50.godina FEST-a uz kultne filmove

Na predstojećem, 49. izdanju Međunarodnog filmskog festivala – FEST koji će biti održan od 2. do 11. aprila, jedna od programskih celina biće posvećena kultnim filmovima koji su obeležili prethodne edicije festivala. U okviru selekcije „FEST-ovih 50”, u velikoj dvorani Sava Centra biće prikazano devet ostvarenja: „Odiseja u svemiru” Stenlija Kjubrika, „Limeni Doboš” Folkera Šlendorfa, „Smrt u Veneciji” Lukina Viskontija, „Zmijsko Jaje” Ingmara Bergmana, „Ponoćni kauboj” Džona Šlezingera, „Andrej Rubljov” Andreja Tarkovskog, „Tristana” Luisa Bunjuela, „Borsalino” Žaka Dereja” i „Beti Blu” Žan Žaka Benea, saopštili su iz FEST-a.

Film „Odiseja u svemiru” Stenlija Kjubrika prikazan je na prvom izdanju FEST-a 1971. godine.

Film „Ponoćni kauboj” Džona Šlezingera, u kome su kultne uloge ostvarili Džon Vojt i Dastin Hofman, još jedan je film prikazan na prvom izdanju FEST-a.

Filmsko ostvarenje „Limeni doboš” Folkera Šlendorfa na FEST-u je prikazan 1980. godine.

Ostvarenje „Andrej Rubljov” slavnog ruskog reditelja Andreja Tarkovskog imalo je svetsku premijeru 1966, a prvi put je prikazano na FEST-u 1973. godine.

Film „Smrt u Veneciji” u režiji Lukina Viskontija prikazan je na FEST-u 1973.

Međunarodni filmski festival – FEST se ove godine održava pod sloganom „Povratak u budućnost”.

Organizator je Centar beogradskih festivala (CEBEF), pod pokroviteljstvom Grada Beograda i uz podršku Ministarstva kulture i informisanja.

Foto:ilustracija/pixabay

Izvor: Beogradske vesti/ FEST

Ako ste propustili