Zadržane sve mere za pomoć mlekarskom sektoru

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas da je resorno ministarstvo uspelo da u poslednje dve godine zadrži sve mere koje mogu da pomognu mlekarskom sektoru.

Bogosavljević-Bošković je prilikom posete mlekari „Zaječar“, gde je razgovarala sa rukovodstvom te fabrike, izrazila zadovoljstvo time što poljoprivrednici iz tog kraja svakodnevno isporučuju mleko pomenutoj mlekari.

Prema njenoj oceni, ova mlekara ima dobar sistem rada, koji omogućava proizvodnju sireva i mleka u prahu, kao i drugih mlečnih proizvoda.

Ona je kao mere za pomoć mlekarskom sektoru pomenula podsticajna sredstva i premije za mleko, ali i niz drugih mera koje bi pomogle proizvođačima ne samo da nastave proizvodnju, već i da uvećaju svoja stada.

Ministarstvo, kako je podsetila, daje 25.000 dinara po mlečnom grlu, uz premije za mleko, a sprovodi i mere podsticaja za nabavku opreme za primarnu proizvodnju i preradu.

Bogosavljević-Bošković je u selu Gamzigrad obišla i poljoprivredno gazdinstvo Ljubiše Mihajlovića, koji dnevno isporučuje 300 do 350 litara mleka zaječarskoj mlekari.

Ona je istakla da ove godine vlada veliko interesovanje poljoprivrednika za subvencionisane kredite, i da je za dva meseca primljeno više od 2.000 zahteva, dok su do sada za ove namene plasirana sredstva u iznosu od 2,7 milijardi dinara.

Takođe, kako je dodala, u odnosu na 2015. godinu, ukupan iznos kredita povećan je za 45 odsto.

Krediti se koriste za nabavku mehanizacije, opreme, podizanje zasada, nabavku životinja, stočne hrane i drugo, precizirala je Bogosavljević-Bošković, uz poziv poljoprivrednicima da iskoriste ove izuzetno povoljne uslove kreditiranja sa niskom kamatnom stopom od tri odsto i fiksnom dinarskom ratom.

Izvor/foto:Vlada Srbije

Ako ste propustili