Rod pšenice iznad očekivanog

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković izjavila je danas da će ovogodišnji rod pšenice u Srbiji biti odličan i iznositi tri miliona tona, što je za 20 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Bogosavljević-Bošković je prilikom obilaska žetvenih radova u ataru sela Idvor, u opštini Kovačica, istakla da se procenjuje da će sa približno 600.000 hektara, na koliko je pšenica bila zasejana, ove godine biti požnjeveno više od tri miliona tona ove kulture.

Ona je navela da prosečan prinos pšenice iznosi pet tona po hektaru, a procene su da je možda nešto i veći.

Bogosavljević-Bošković je napomenula da je rod za petinu veći u odnosu na prošlogodišnji, kao i u odnosu na prethodnih 10 godina, ističući da su mnogi proizvođači, naročito u Vojovodini, nadmašili prosečne prinose.

Prema njenoj oceni, takvi prinosi govore o tome da su poljoprivredni proizvođači u Srbiji spremni da se uhvate u koštac sa svim izazovima koje nosi poljoprivredna proizvodnja i da se približe najboljim prinosima u Evropi.

Srpski poljoprivrednici su po tom pitanju na korak iza onih u Nemačkoj i Francuskoj, a ispred mnogih u drugim zemljama, zaključila je ona.

Foto/izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili