Unapređeni uslovi za smeštaj osuđenika

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović najavila je danas da će biti nastavljen rad na unapređenju uslova za osuđenike u kazneno-popravnim zavodima u Srbiji, kao i za štićenike Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu.

Kuburović je, na obeležavanju 70 godina postojanja Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu, ukazala na to da poslednji izveštaj Saveta Evrope potvrđuje da je Srbija napredovala u toj oblasti.

Nekada smo bili na poslednjem mestu kada je reč o smeštajnim uslovima u kazneno-popravnim zavodima, a danas imamo bolje uslove nego države u regionu i mnogo bogatije zemlje koje su u EU, navela je ona.

Prema njenim rečima, Ministarstvo ulaže velika sredstva i napore kako bi poboljšalo položaj i uslove za štićenike i osuđenike u kazneno-popravnim zavodima u Srbiji, uključujući i pomenuti dom u Kruševcu, u kojem kazne izdržavaju maloletnici i mlađi punoletnici.

Kuburović je navela da je Vaspitno-popravni dom u Kruševcu specifična ustanova ne samo na teritoriji Srbije, nego i na čitavom Balkanu, u kojoj danas ima 205 štićenika.

Ta ustanova je, kako je naglasila, od 2013. godine i te kako modernizovana, pre svega kroz donacije iz budžeta, ali i zahvaljujući napornom radu njenog upravnika i čitavog kolektiva.

Ona je objasnila da je ta ustanova uspela da izdvoji gotovo 25 miliona dinara iz sopstvenih izvora za unapređenje uslova i smeštaja štićenika.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji Andrea Oricio, koji je danas uručio tom domu donaciju, koju su činili računari i školska oprema, rekao je da se raduje nastavku saradnje sa Ministarstvom pravde, kojem je Misija OEBS-a spremna da pruži podršku u budućim reformama i poduhvatima.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili