Brojni problemi Srba sa kosovskim pravosuđem

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović razgovarala je danas sa pomoćnikom generalnog sekretara za vladavinu prava i bezbednosne institucije u Sektoru za mirovne operacije UN Aleksandrom Zuevim o problemima u radu pravosuđa na Kosovu i Metohiji.

Kuburović i Zuev su postigli saglasnost o tome da je jedan od problema pravosuđa na Kosovu i Metohiji prevođenje dokumenata sa albanskog na srpski jezik, i istakli da je neophodno povećati broj prevodilaca.

Kuburović je izrazila uverenje da će Visoki savet sudstva u Prištini prepoznati potrebu da se zaposli dodatni broj srpskih sudija i pripravnika, jer to je, kako je istakla, jedini način da se obezbedi kontinuitet u prištinskim organima i da Srbi budu predstavljeni.

Takođe, ona je izrazila žaljenje zbog toga što su privremeni organi na teritoriji AP Kosovo i Metohija obustavili većinu postupaka za ubistva Srba i nealbanskog stanovništva i ukazala na to da ni za jedan od njih nisu dali obrazloženje zašto je tako učinjeno.

Kuburović je navela da je Tužilaštvo za organizovani krinimal odgovorilo na sve zahteve iz Prištine za pružanje uzajamne prane pomoći, dok ti organi Beogradu nisu odgovorili na sve njegove zahteve u slučaju Olivera Ivanovića.

Govoreći o saradnji sa Interpolom, ona je istakla da je nakon diplomatskih aktivnosti Srbije, Interpol ponovo aktivirao poternice za Albancima protiv kojih se vodi postupak za ratne zločine pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Zuev je istakao da Srbija ima veoma važnu ulogu u sigurnosnom sektoru i izrazio zahvalnost zbog toga što Srbija podržava i učestvuje u mirovnim misijama UN.

Takođe, Zuev, koji je posetio sud i tužilaštvo u Kosovskoj Mitrovici, smatra da UNMIK na KiM ima veoma važnu ulogu u primeni Rezolucije 1244 SBUN, kao i da je on u potpunosti svestan izazova sa kojima se srpska populacija suočava na KiM.

Kuburović i Zaev iskazali su nadu da će UNMIK nastaviti da bude prisutan na prostoru KiM, kako bi Rezolucija 1244 mogla u potpunosti da bude sprovedena, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Foto:arhiva /Vlada Srbije

Ako ste propustili