Novčana sredstva po osnovu oportuniteta dobilo 130 projekata

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović izjavila je danas da je resorno ministarstvo u poslednje tri godine putem javnog konkursa rasporedilo milijardu i 148 miliona dinara prikupljenih na osnovu krivičnog gonjenja – oportuniteta, na više od 300 projekata.

Kuburović je, prilikom svečanog uručivanja ugovora dobitnicima trećeg po redu konkursa, istakla da je ove godine prijavljeno dvostruko više projekata nego prošle godine – 1.336, ali i da je iznos koji je trebalo da se rasporedi bio za približno 100 miliona veći, odnosno sredstva su iznosila 445 miliona dinara.

Ona je ukazala na to da je komisija i ove godine veoma dobro i predano radila i da je od 1.336 projekata predložila 130 Vladi, koja je svojim rešenjem to i potvrdila.

Više od 200 miliona dinara dodeljeno je projektima iz oblasti zdravstva, među kojima su domovi zdravlja, Klinički centar Srbija, GAK Narodni front, Institut za ortopedsko hiruške bolesti Banjica, zdravstveni centri širom Srbije, koji će taj novac utrošiti na nabavku saniteta i vozila sa pratećom medicinskom opremom, kao i druge medicinske aparate, rekla je Kuburović.

Ona je posebno izdvojila projekat Kliničkog centra Srbije takozvanu „C ruku“, koja će građanima omogućiti još kvalitetnije uslove lečenja.
Kuburović je naglasila da je Komisija izabrala i 23 projekta iz socijalne oblasti, u ukupnom iznosu više od 104 miliona dinara, među kojima su centri za socijalni rad, gerontološki centri, domovi za stare, kao i centri za ometene u razvoju i ustanove socijalne zaštite.

Takođe, ona je dodala da će 65 školskih i predškolskih ustanova sredstva u iznosu od više od 100 miliona dinara utrošiti na nabavku računara, projektora, opremanje multimedijalnih učionica, nabavku nameštaja i opreme za đačke kabinete, za video-nadzor, renoviranje i adaptaciju prostora.

Svečanoj dodeli ugovora prisustvovao je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović i pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Aleksandar Pajić, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde.

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Ako ste propustili