TC „Depo“ u Beogradu

TC „Depo“ u Beogradu nalazio se u nekadašnjem Bulevaru revolucije, a danas u Bulevaru kralja Aleksandra 142. Nastao je 1996. godine i u njemu se nalazilo 160 tezgi gde se prodavala razna roba, uglavnom garderoba. Zbog velikog asortimana robe i pristupačnih cena tržni centar je bio među popularnijima u Beogradu i jedan od glavnih obeležja ukoliko se tada spominjao Bulevar revolucije.

Na tom mestu se nalazi i glavna stanica zaprežnih vozila tj. tramvajski depo koji je prvi objekat podignut za smeštaj i održavanje vozila javnog saobraćaja u Beogradu i Srbiji, odakle je i krenuo 14.10.1892. godine prvi tramvaj sa konjskom vučom. Postojala je ideja da se na mestu Depoa izgradi Muzej GSP-a ali došli su ratovi na prostoru bivše Jugoslavije ili ti već dobro poznate ’90 godine, pa je nikao tržni centar.

TC „Depo“ izgoreo je 23. avgusta 2014. godine. Razlog požara je neispravna instalalacija ali su gradskim ulicama kružile razne glasine. Nakon požara stizala su razna obećanja da će Depo biti rekonstruisan, a ponuđeno je i rešenje da se tezge presele na Đeram pijacu. U narednim godinama, nakon požara, pojavile su se razne ideje, pa i da se sagradi muzej ali su ideje brzo i nestajale.

Godine 2017. zemljiše nekadašnjeg Depoa je kupila firma „BKA Development“ koja je iste godine i osnovana. U narednim godinama bilo je najava da će se početi sa gradnjom ali prvo uklanjanje objekata na mestu Depo-a počelo je sredinom 2021. godine.

Ako ste propustili