Tajni dokumenti opisuju pokušaj novozelandskog tinejdžera da ubije kraljicu

Christopher John Levis (17) iz Novog Zelanda pokušao je da puca u kraljicu Elizabetu II tokom kraljevskog putovanja u Dunedin 14. oktobra 1981. godine, potvrdili objavljeni tajni dokumenti novozelnadske tajne službe.

Christopher John Levis pucao je na povorku u kojoj se nalazila kraljica Elizabeta II sa petog sprata zgrade iz toaleta,prema novozelandskoj tajnoj službi (SIS). Lewis je promašio i nije bio optužen za pokušaj atentata na kraljicu već za manji prekršaj korišćenja vatrenog oružja.

Novi deklasifikovani SIS dokument iz 1997. godine navodi da je „Luis je imao nameru da ubije kraljicu“, ali nije uspeo jer nije imao pogodnu tačku iz kojeg treba pucati, niti je imao oružje koje će imati domet do mete tj. kraljice Elizabete II.

Obaveštajni dokumenti opisuju Levisa kao „teško ometenu mladu“ koja je verovala da su pro-nacističke grupe rasle na Novom Zelandu i „htele su da vode lokalnu terorističku ćeliju“, piše The Independent.

Više od 10 godina nakon atentata, Luis je optužen za ubistvo svoje majke u Oklandu i otmice svoje ćerke. Ubio se u zatvoru 1997. godine pre nego što je počelo suđenje za ubistvo.

Foto:Ilustracija/pixabay

Ako ste propustili