Tеrazijska bоmba u Beogradu

Tеrazijska bоmba jе naziv za prvi оd ukupnо čеtiri nеuspеla atеntata izvršеna na Milana Оbrеnоvića, knеza i kralja Srbijе. Izvršеn jе u Bеоgradu, na Tеrazijama, juna 1871. gоdinе ( 13.maja po starom kalendaru).

Tog 13.maja u večernjim časovima ( 21 čas i 17.minuta) nakon prolaska kneza Milana odjeknula je bomba koja je bila postavljena kod drveta, na mestu blizu sadašnje Terazijske česme. Od detonacije drvo se prepolovilo i nastao je opšti muk na Terazijama nakon praska. Dotrčalo je nekoliko žandarma i pripadnika noćne straže ali pukom srećom niko nije bio povređen. Sutradan Srbijom se proširila priča o pokušaju atentata na kneza Milana i o događaju nazvan „Terazijska bomba“.

U prvi mah kako bi utišali razne abrove žandarmerija je objavila proglas kako nije bila bomba u pitanju već da je noćnom stražaru slučajno opalila puška. Naravno niko nije poverovao u to saopštenje.

Žandarmerija tri dana kasnije hapsi jednog od saradnika više novine. Nekoliko dana bio je mučen kako bi rekao ko je podmetnuo bombu ali pošto nije znao , nije imao šta da im kaže.

Međutim, nije trebalo puno a da se Srbijom proneo glas da je atentat na kneza Milana organizovao Milivоjе Pеtrоvić Blaznavac. Čak su i neki listovi van Srbije pisali o tome i da Vlast u Srbiji pokušava da prikrije atentat kako bi zaštitili Blaznavca.

Za „Terazijsku bombu“ osuđen je mladi novinar Alimpije Savić na dve godine zatvora.

Ako ste propustili