Smanjena nezaposlenost u Srbiji

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da je u četvrtom kvartalu 2016. godine, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zabeležena rekordno niska nezaposlenost, i da se nastavlja trend njenog pada.

Vulin je, prilikom posete Gerontološkom centru „Srem“ u Rumi, precizirao da je nezaposlenost 13 odsto, što je u odnosu na treći kvartal 2016. godine smanjenje za 0,8 odsto.

Ministar je dodao da su u aprilu na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje bile registrovane 676.693 nezaposlene osobe, što je u odnosu na prethodni mesec 11.023 lica manje, odnosno predstavlja smanjenje od 1,6 odsto.

Zahvaljujući zapošljavanju i povećanoj uplati doprinosa u kasu Fonda PIO uplaćeno je 2.860.000.000 dinara više nego što je planirano, a to predstavlja povećanje od 1,3 odsto, naveo je on.

Prema njegovim rečima, zahvaljujući tome državna kasa nije uplatila u dotacije za penzije 5.860.000.000 dinara i taj novac može da koristi za socijalnu zaštitu, lečenje i obnavljanje objekata socijalne zaštite.

U stanju smo da finansiramo socijalnu zaštitu i povećavamo plate i penzije iz realnih izvora, a politika Vlade Aleksandra Vučića i jeste takva da se plaća samo ono što se zaradi i da se iz realnih izvora finansiraju sve naše obaveze, poručio je Vulin.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili