Pronađen spisak dece koje je spasila Diana Budisavljević

Povodom Dana Muzeja žrtava genocida direktor Muzeja žrtava genocida i istoričar Dejan Ristić održao je konferenciju za novinare na kojoj je pokazao originalni spisak sa imenima 5.800 srpske dece koje je iz ustaških logora spasila Diana Budisavljevićka keo i neke artefakte iz perioda Drugog svetskog rata.

Direktor Muzeja žrtava genocida i istoričar Dejan Ristić izjavio je da je ustanova prošle godine došla do važnih artefakata koji će služiti obogaćivanju i objektivizaciji znanja o tome šta se dešavalo pripadnicima našeg naroda i drugim nedužnim žrtvama sa prostora Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata.

Najveće otkriće je spisak srpske dece iz Zavoda za gluvonijemu decu u Zagrebu, nastao u drugoj polovini 1942. godine, koje je iz ustaških logora u Drugom svetskom ratu spasila Diana Budisavljević.

Taj spisak sadrži sve podatke, od datuma rođenja, imena roditelja, kad je dete i iz kojeg logora spaseno i dovedeno u Zavod za gluvonemu decu u Zagrebu, i imena usvojitelja, objasnio je gospodin Ristić.

Istakao je da ne sme da otkrije kako se do tog došlo jer se smatralo da je izgubljen.

Gospodin Ristić je najavio i da će Muzej žrtava genocida, koji nema svoje prostorije, od države dobiti i formalnopravno na upravljanje Spomen kompleks Jajinci, gde će napraviti svoj objekat i tu preneti svu građu.

Foto:ilustracija/pixabay

Ako ste propustili