Promovisan redizajniran model „fijata 500 L“

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Kragujevcu, gde je prisustvovao svečanosti povodom početka proizvodnje novog modela vozila „fijat 500 L“, da je Srbija ponosna na ovu fabriku, koja pravi tri odsto BDP-a i učestvuje sa gotovo osam odsto u celokupnom izvozu zemlje.

Vučić je, nakon što je isprobao novi model, dovezavši se njim do fabričke kapije, izrazio zahvalnost radnicima koji proizvodnjom automobila marke „fijat“ u Srbiji čine da se time ponose njihove porodice, ali i čitava zemlja.

On je istakao da će Vlada Srbije nastaviti da se bori za izvoz „fijata“ na rusko tržište, dodavši da su do sada završene dve runde tehničkih pregovora.

Nema obećanja, jer to ne zavisi od nas, već od naših partnera, rekao je premijer i dodao da veruje da će to biti završeno pre kraja godine.

Vučić je naglasio da će Srbija, kada se to dogodi, biti drugačije pozicionirana na Fijatovoj mapi, ali i na mapi drugih proizvođača automobila kao zemlja koja može da izvozi na treća tržišta bez carinskih ograničenja.

Pokušaćemo da napravimo i ugovore sa vladama drugih zemalja oko izvoza „fijata“, jer će to olakšati poziciju kragujevačkih radnika i garantovati uspešnost proizvodnje, rekao je premijer.

On je poručio rukovodstvu Fijata da za svoje buduće investicije uvek mogu da računaju na najširu podršku Vlade Srbije, kako kroz podsticaje i subvencije, tako i na svaki drugi način.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije je, posle teških mera fiskalne konsolidacije, uspela da dovede državu u red zemalja u kojima su javne finansije pod punom kontrolom.

Danas imamo novac kojim možemo da pomognemo razvoj srpske industrije, i u tom smislu Kragujevac neće ostati sam, pri čemu će biti uspešan industrijski centar, u koji će biti uloženo još mnogo novca, naglasio je premijer.

On je izrazio nadu da će novi „fijat 500 L“ naći put do srca ljudi, i pozvao građane Srbije da kupuju naš proizvod – srpski proizvod i time pomognu i Kragujevcu i Srbiji i Fijatu.

Uveren sam u to da će sa Fijatom biti produžen ugovor nakon njegovog isteka, 31. decembra 2018. godine, istakao je Vučić, najavivši da će Vlada Srbije vredno raditi na tome.

Izvršni direktor grupacije „Fijat-Krajsler“ (FCA) Alfredo Altavila izjavio je da je ova grupacija započela, pre devet godina, ambiciozan plan da od kragujevačke fabrike napravi centar proizvodnih aktivnosti i podrži ekonomski rast Srbije.

Novi „fijat 500 L“, kako je naglasio, predstavlja naslednika najbolje prodavanog malog višenamenskog vozila u Evropi i predodređen je da se obnovi i nastavi njegov uspeh.

FCA Srbija predstavlja najveću stranu industrijsku investiciju, koja je na nacionalnom nivou doprinela rastu BDP-a, i vodeći je srpski proizvođač i apsolutni lider u izvozu sa više od milijardu evra, dodao je Altavila.

On je naglasio da je Kragujevac obezbedio kvalifikovanu radnu snagu i jaku industrijsku podršku, a Vlada Srbije je bila posvećeni partner, dok je FCA grupacija donela svoje bogato globalno znanje, resurse i omogućila pristup tržištima.

Altavila je napomenuo da je Fijat Srbija jedna od namodernijih komponenti ove grupacije uopšte, kao i da je za 30 meseci uspela da postigne jednu od najboljih ocena u ocenjivanju svetskih proizvođača.

Izvor/foto: Vlada Srbije

Ako ste propustili