Preminula glumica Darinka Čalenić

Glumica Darinka Dara Čalenić preminula je u 86. godini u Beogradu.

Darinka Dara Čalenić rođena je 18. jula 1934. godine u Novom Sadu, gde je završila osnovnu školu, gimnaziju i Srednju glumačku školu pri Srpskom narodnom pozorištu. Glumačku karijeru počela je 1949. godine u Narodnom pozorištu u Kraljevu, a1954. postaje članica Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Od 1960.godine prelazi u Savremeno pozorište u Beogradu, a 1964. u Jugoslovensko dramsko pozorište.

1970. godine sa mužem Vladom Petrićem, doktorom filmskih nauka, odlazi u SAD gde on predaje na Univerzitetu Harvard.

Dobitnica je nagrade za glumačko ostvarenje na Sterijinom pozorju 1965. godine, za ulogu Izote u predstavi Savonaroli i njegovi prijatelji.

Iz Fondacije „Dare Čalenić”, od 2004. godine, ustanovljene su dve specijalne (novčane) nagrade za najbolju glumicu i glumca do 30 godina.

Nagrađena je 2006. godine zlatnom plaketom i diplomom Sterijinog pozorja „za izuzetnu glumačku ličnost i pomoć mladima”. Godine 1975. dobila je nagradu Avala filma za najbolju debitantsku ulogu u filmu Pop Ćira i pop Spira.

Odigrala je brojne uloge kako na sceni pozorišta tako i preko malih i velikih ekrana.

Slavu širom nekadašnje Jugoslavije stekla je po ulozi Dare Pavlović u serijalu Lude godine.

Doživela je moždani udar 2015. godine i od tad se kretala u invalidskim kolicima. Nakon moždanog udara se sa suprugom trajno preselila iz Sjedinjenih Američkih Država u Beograd.

Ako ste propustili