Novi filmovi u beogradskim bioskopima od 16. novembra 2023.

Repertoari Cineplexx 4D Delta City, Cineplexx UŠĆE Shopping Center, Cineplexx BEO Shopping Center, Cineplexx BIG Beograd i Cineplexx Galerija Beograd bioskopa za period od 16. novembra do 22. novembra.

Na repertoaru se ove nedelje nalazi pet novih naslova, jedan uživo prenos opere i jedan događaj:

„Igre gladi: Balada o ptici pevačici i zmiji“– od 16. novembra, 2023.
Ovo su desete Igre gladi, smeštene 64 godine pre prvog filma. Lusi Grej Baird predstavlja siromašni Okrug 12, a 18-godišnji Koriolanus Snou je njen mentor. Izgledi su protiv njega, Lusi ne predviđaju pobedu, ali nakon što prkosnom pesmom tokom ceremonije žetve uspe da zaokupi pažnju celog Panema, Snou pomisli da bi možda mogao okrenuti šanse u njihovu korist. Ujedinjujući svoju teatralnost i novootkrivenu političku mudrost, Snou i Lusi trkaju se sa vremenom kako bi preživeli i otkrili ko je ptica pevačica, a ko zmija.

„YU Grupa: Trenutak sna“ – od 16. novembra, 2023.
Film “Yu Grupa – Trenutak sna” je priča o rokenrol grupi koja je nadživela zemlju po kojoj je dobila ime ali je i priča o jednoj porodici. O porodici u kojoj vlada slogan „Svi za jednog, jedna za sve“. Film prati braću Jelić koji se rađaju i odrastaju zajedno sa novom Jugoslavijom. Ovaj istovremeno epski i duboko intiman film, kreativno koristi arhivski materijal i dosada neviđene porodične Super 8 filmove da ispriča priču o trajanju, ljubavi i intimnoj borbi za porodici. Za razliku od uobičajenih muzičkih dokumentarnih filmova koji samo prate karijeru, ovo je i intiman pogled na to šta znači biti porodica, šta znači žrtvovati se, ali i šta znači biti deo istorije. Tokom sedam godina snimanja filma , životi članova grupe su se promenili, cela planeta se promenila, ali kako Žika Jelić na koncertu kaže „I dalje bez promena u Yu Grupi…“

„Film kog ne bi bilo da nije muzike, ali koji je više od muzičkog filma. Film koji je metafora jednog prostora i vremena, ali koji time nije nimalo izgubio od svoje ljudskosti i osećajnosti. Veliki, zreo film sa autentičnim herojima koje volimo, za koje strahujemo i u čijoj zasluženoj pobedi uživamo”. Obrazloženje žirija 70. Martovskog festivala za film Darka Lungulova Yu grupa – Trenutak sna, koji je dobio Grand Pri za najbolji film festivala i još dve nagrade: za najbolu montažu i najbolji dizajn zvuka.

„Hurija“ – od 16. novembra, 2023.
Da bi sastavila kraj s krajem, danju radi kao čistačica, a tokom noći se kladi u tajnim tučama. Nakon što biva napadnuta, budi se u bolnici. Prognoza je mračna: ne može da govori i sigurno nikada više neće plesati. Odbijajući da napusti svoj san, ona se, srcem i dušom, fokusira na svoj fizički oporavak. U centru za rehabilitaciju upoznaje druge žene koje su doživele slične tragedije. Hurija odlučuje da im pomogne da prevaziđu svoja ranjena tela i usprave se – tako što će ih naučiti kako da plešu.

„Na brodu Adaman“ – od 16. novembra, 2023.
Smešten na desnoj obali Sene, ovaj brod je sigurna luka za ljude sa mentalnim poremećajima. Deluje nestvarno činjenica da su Francuzi deo obale ustupili instituciji koja ne donosi nikakav prihod i bavi se ljudima koji bi u nekom drugom sistemu bili nevidjivi. Adaman im nudi ono najpotrebnije – dnevnu rutinu. Na njemu rade psihijatri, psiholozi, medicinske sestre, specijalni edukatori, psihomotorni specijalisti i razni terapeuti umetnošću. Pratimo nekoliko štićenika i na veoma nežan način upoznajemo se sa njihovim životima, problemima, radostima i talentima. Film je emotivan zapis o ljudima kojima naizgled jednostavne stvari na dnevnom nivou poput šivenja, slikanja ili kuvanja džema znače opstanak i život.

„T.I.M.“ – od 16. novembra, 2023.
Abi radi u Intergejt Robotiksu kao šef odeljenja za protetiku i na poklon od šefa dobija T.I.M-a, humanoidnog robota. T.I.M. kuva i čisti, pravi savršenu kupku, božanstveno masira stopala i pruža besprekorne komplimente ili izuzetne reči utehe. Sve su to veštine od kojih se Polu diže kosa na glavi, i on počinje da sumnja da je T.I.M. možda previše fokusiran na ispunjavanje Abinih potreba. Da li je u pitanju Polova paranoja dok se bori da pronađe posao i povrati Abino poverenje nakon neverstva u prošlosti? Ili T.I.M. zaista postaje opsednut Abi, koristeći svoju ogromnu inteligenciju (da ne pominjemo to da ima pristup svim uređajima ovog para) u želji da uzurpira Polovo mesto u kući? A ako je ovo drugo, koliko je daleko T.I.M. spreman da ide?

UŽIVO PRENOS OPERE – X: ŽIVOT I VREMENA MALKOMA X, NY MET, 2023 – SUBOTA, 18. NOVEMBAR 2023
Revolucionarna i uticajna opera Entonija Dejvisa, koja je premijerno prikazana 1986., stiže u bioskope 18. novembra. Svetla pozornice i režiser nominovan za nagradu Toni, Robert O’Hara prikazuju novu, moćnu scenu koja zamišlja Malkolma kao onog čoveka čija priča prevazilazi vreme i prostor. Izuzetna glumačka ekipa uspešnih umetnika i mladih Met zvezda oživljavaju opersko prepričavanje života lidera građanskih prava. Bariton Vil Liverman, koji je trijumfovao u Met premijeri ,,Fire Shut Up in My Bones“, nastupa u ulozi Malkolma Iksa. Sopran Lija Hokins kao njegova majka, Luiz, mecosopranistkinja Rajan Brajs-Dejvis kao njegova sestra Ela; bas-bariton Majkl Sumuel kao njegov brat Redžinald i tenor Viktor Rajan Robertson kao vođa Nacije islama Elijah Muhamed. Kazem Abdula diriguje nedavno revidiranim partiturom, koji pruža slojevito okruženje naglašeno džezom za libreto cenjenog pisca Tulanija Dejvisa.

IMAX PREMIJERA FILMA „NAPOLEON“ – SREDA, 22. NOVEMBAR OD 20 ČASOVA
Istorijska akciona epska drama, koja prikazuje vrtoglavi uspon i strmoglavi pad francuskog imperatora Napoleona Bonaparte biće premijerno prikazana u Imax sali Cineplexx Galerija bioskopa u sredu, 22. novembra od 20 časova.

Pre premijere, već od 19 časova za vas smo pripremili koktel dobrodošlice. Zahvaljujući Etnografskom muzeju, donećemo duh Francuske u Cineplexx Galerija bioskop, a specijalna radionica kaligrafije omogući će vam da kući odete sa personalizovanim poklonima. „Francuska, vojska, Žozefina.“

Izvor: Cineplexx

Ako ste propustili