Nova ulaganja približno 23 miliona evra

Ministarstvo privrede Vlade Republike Srbije demantovalo je danas informaciju objavljenu u dnevnom listu „Danas“ koja se odnosi na ukupan iznos podsticaja i prosečnu sumu po novom radnom mestu za preporuke o dodeli podsticaja sa poslednje sednice Saveta za ekonomski razvoj.
U saopštenju ovog ministarstva izdatom nakon sednice Saveta za ekonomski razvoj navodi se da ukupan iznos investicija kompanija koje su bile predmet sednice, a ne ukupan iznos odobrenih podsticaja, kako je pogrešno navedeno u tekstu lista „Danas“, iznosi približno 90 miliona evra.

Ministarstvo, u cilju tačnog informisanja građana, saopštava da ukupan iznos podsticaja za otvaranje radnih mesta, ulaganje i iznos bruto zarada za zaposlene u dvogodišnjem periodu iznosi 22.862.237 evra, dok je prosečan iznos podsticaja po zaposlenom za investicije ovih kompanija 3.461 evra, a ne 13.000 evra kako je navedeno u tekstu.

Time će svoje poslovanje širiti „Kromberg“ u Kruševcu, „Leoni“ u Nišu, „Pretty Group“ u Somboru, „Endava“ u Beogradu, „Coficab“ u Pećincima i „Aunde“ u Jagodini.

Sistem i kriterijumi za dodelu podsticaja znatno su promenjeni i unapređeni u odnosu na vreme kada je država počela sa ovom merom.

Danas se prilikom dodele podsticaja, za razliku od ranije prakse, kada je kriterijum bio samo broj novootvorenih radnih mesta, uzimaju u obzir i visina ulaganja, broj novih radnih mesta i iznos bruto plata svih zaposlenih u dvogodišnjem periodu.

Podsticajna sredstva država dodeljuje u skladu sa Zakonom o ulaganjima, a u cilju podsticanja novih investicija i otvaranja novih radnih mesta.

Odluke o dodeli podsticaja donose se na predlog Saveta za ekonomski razvoj, koji čine ministri privrede, finansija, za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije.

Nakon Saveta, ugovori idu na mišljenja državnih organa, uključujući i Komisiju za kontrolu državne pomoći, posle čega Vlada Srbije donosi odluku o potpisivanju ugovora, ističe se u saopštenju.

Ako ste propustili