Neće biti zabrane izvoza suncokreta

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović razgovarao je danas sa proizvođačima uljarica o zastojima koji se javljaju prilikom izvoza suncokreta, kao i o još uvek nedefinisanim cenama ove ratarske kulture.

Proizvođači su tokom sastanka ministru predočili da uljare nisu ispoštovale obećanje dato prošle godine, kada je u vreme žetve rečeno da će se primenjivati berzanske cene suncokreta, što se nažalost ne dešava, a bilo je i zahteva da se zabrani izvoz.

Nedimović je naglasio da zabrana izvoza ne dolazi u obzir, kao i da je u toku rešavanje procedura predviđenih Zakonom o drumskom saobraćaju kako bi se olakšao prelazak granice na Rači, prilikom izvoza uljarica u Bosnu i Hercegovinu.

On je izrazio očekivanje da će se problem na graničnom prelazu rešiti u najskorije vreme, budući da je ove godine najavljen rekordan izvoz suncokreta od 100.000 tona.

Takođe, ministar je rekao da će državne službe razmotriti mogućnost aktiviranja novog modela skladišta, koji podrazumeva sertifikaciju skladišnog prostora i odgovarajuće finansijsko učešće države kao podsticaj za troškove skladištenja, što bi povećalo tržišnu sigurnost ratara.

Poljoprivrednici su obavestili ministra da neće biti ostvaren najavljeni rod zrna suncokreta od približno 600.000 tona, ali da će uljare preraditi mnogo više nego što su najavile, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Ako ste propustili