Ne uvode se novi nameti za ozakonjenje objekata na selu

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije odbacilo je danas kao neistinite i zlonamerne tvrdnje iznete u jednom dnevnom listu da se navodno seljacima uvode novi nameti i da se na njihov račun puni državna kasa.

U saopštenju se navodi da pisanje pomenutog lista predstavlja krajnje zlonamerno tumačenje Zakona o ozakonjenju objekata, koje jedino služi obmanjivanju i zastrašivanju čitalaca.

Prema tom zakonu za seoska domaćinstva predviđene su posebne olakšice, jer je omogućeno poljoprivredniku da plati samo jednu taksu za sve svoje objekte.

Niko pre vlade koju su vodili Aleksandar Vučić i SNS, nije ni pokrenuo rešavanje problema bespravne gradnje, nego su dobrim delom odgovorni za to što je broj nelegalnih objekata narastao na više od dva miliona i što su ljudi u Srbiji na građevinsku dozvolu čekali godinama, iako danas vidimo da može da se dobije i za šest dana.

Postupak ozakonjenja predviđa da je za pomoćne i ekonomske objekte potrebna minimalna tehnička dokumentacija, što dodatno olakšava postupak i smanjuje troškove seoskih domaćinstava.

Za sve pomoćne i ekonomske objekte koji se nalaze na istoj, ili na dve ili više katastarskih parcela i pripadaju istom vlasniku, plaća se jedna taksa od 5.000 dinara za ozakonjenje svih pomoćnih objekata, umesto po 5.000 dinara za svaki od tih objekata.

Zakon o ozakonjenju objekata je donet kako bi svi građani pod najpovoljnijim uslovima i uz minimalnu dokumentaciju mogli da ozakone pre svega kuće i stanove u kojima žive, ali i sve druge objekte koji su decenijama građeni bez dozvole.

Prema bazi nelegalno izgrađenih objekata, broj bespravno podignutih ekonomskih objekata iznosi 242.964, a pomoćnih 718.973, što zajedno čini gotovo polovinu od ukupno 2.041.936 nelegalnih objekata.

Verujemo da je u interesu javnosti da navedene činjenice i podaci budu predstavljeni nepristrasno, bez proizvoljnog tumačenja i manipulisanja činjenicama, kako i nalažu novinarski kodeks i profesionalna etika, dodaje se u saopštenju.

Foto:ilustracija

Ako ste propustili