Karata za metro bez kupaca

Gradski prevoz i „rešenje“ zvano metro gde su se prilikom jednih beogradskih izbora i pokazivale karte za metro. Da li Beograd treba da ima metro DA, a da li će to rešiti gužve i zagađenje u prestonici NE, ovo sam već sve rekao u nekim ranijim člancima.

Prema trenutnim najavama očekuje se završetak metroa za 2028. godinu, pre toga je bila najava za 2030. godinu ali teško da će se to desiti iz mnogo razloga i da se novi planovi ostvare to neće rešiti problem saobraćaja u gradu već se grad mora pripremiti i dobro „umrežiti“ pre metroa kako bi se i video neki uticaj na saobraćaj.

Beogradski metro treba da bude samo jedan deo šinskog prevoza u prestonici i deo javnog saobraćaja. Znači sam po sebi metro nije rešenje već adekvatno povezivanje ili umrežavanje javnog saobraćaja u Beogradu.

Bez obzira ko kog da je deo gradske vlasti, i ako svi najavljuju da će nastaviti izgradnju metroa, ukoliko bude čekao metro da reši problem javnog saobraćaja u Beogradu čini ogromnu grešku za buduće generacije. Promena linije dosadašnje linije metroa takođe nipta ne rešava. Ukoliko se do neke godine uspostavi dobra povezanost javnog transportnog sistema, metro će onda tek dobiti svoj oblik koji neki očekuju, a ukoliko misle da čekaju metro pa da onda rešavaju problem javnog prevoza u prestonici čine veliku grešku.

Pre 5 godina je trebalo je početi sa organizacijom boljeg funkcionisanja gradskog saobraćaja, a sada kada bi se počelo zahtevalo bi mnogo toga što je finansiski veliko opterećenje za grad Beograd.

Neki misle da uvođenje žutih traka će rastereti gradski prevoz što je greška iz mnogo aspekata, ali samo da ukažem na jednu što će dovesti i do vas do mnogo razumnih pitanja. Sve saobraćajnice ili ti ulice u Beogradu uglavnom imaju po dve trake, a neke ulice su izgubile jednu traku zbog parkiranih automobila. Znači da kada bi u nekim ulicama i obeležili žute trake došlo bi do još većeg usporenog saobraćaja ili čak i do zastoja.

Treba rešiti uska grla Beograda što bi zahtevala neko vreme ali sa njihovim rešavanjem došlo bi do bolje protoka saobraćaja, a tu je i naravno gradnja u Beogradu koja se mora staviti pod kontrolu jer ne samo da utiče na saobraćaj nego i na ostale aspekte života i budućnosti grada.

Metro nije rešenje već samo jedan mali deo boljeg funkcionisanja grada.

Kada kudiš onda i rešenje moraš da nudiš.

Autor: Aleksandar od Beograda

Dodaci

Ako ste propustili