Kalemegdan je park

Često možemo čuti da neki političari kada su hteli nešto da menjaju na Kalemegdanu, a građani se usprotive, govore kako Kalemegdan nije Beogradska tvrđava već park kako bi odbranili svoju zamisao. Kelmegdan je samo park? Istina ili zabluda ?

Beogradska tvrđava je imala 4 spoljašnje kapije. Svima je poznata zloglasna Stambol kapija koja se nalazila na mestu današnjeg Narodnog muzeja. Varoš kapija koja se nalazila na mestu današnje Pop Lukine ulice. Vidin kapija koja se nalazila na mestu današnje Prve beogradske gimnazije. Sava kapija koja činila niz prolaza i nalazila se na mestu današnje Karađorđeve ulice i prostirala se sve do Donjeg grada Beogradske tvrđave.

Sve to ukoliko ne računamo i prvu Južnu kapiju koju su uzgradili još Rimljani i koja se nalazila kod današnje Biblioteke grada Beograda i još jedna kapija kod spomenika Milana Rakića, ili ti preko puta današnje biblioteke.

Unutrašnjost je bilo mesto gde su se vodile borbe, pa je nazvana Kalemegdan ili ti Kale – TVRĐAVA i mejdan – bojište.

Turci su Kalemegdan nazivali i Fićir-bajir što znači „breg za razmišljanje“.

Kalemegdan je , nakon rušenja kapija i predaje ključeva grada 1867. godine, počeo sa pretvaranjem u park od 1873. godine kada se počelo sa sadnjom zelenila.

Bez prevelikih detalja, priče o prvim naseljima i slično, pa prosudite sami.

Ako si kandidat ponašaj se kao gradonačelnik. Ako si gradonačelnik budi komšija.

Autor: Aleksandar od Beograda

Ako ste propustili