Izmene Ustava u cilju uspostavljanja nezavisnog sudstva

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović ocenila je danas, otvarajući okrugli sto u Palati Srbije, da predstojeće izmene Ustava Srbije treba da budu sublimacija različitih mišljenja i rezultat političkog i društvenog konsenzusa.

Kuburović je, na ovom skupu o izmenama Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe, rekla da te promene treba da budu toliko kvalitetne da Srbija dobije pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, kao i da bude ocenjena kao država koja je uspostavila nezavisno sudstvo, što je jedno od osnovnih načela po kojima se ceni vladavina prava.

Prema njenim rečima, predstojeće ustavne izmene treba da eliminišu uticaj izvršne i zakonodavne vlasti na pravosuđe, kao i da redefinišu izbor i razrešenja sudija i tužilaca, kao i položaj Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.

Ona je izrazila zahvalnost svim podnosiocima predloga za izmene Ustava, koji su to mišljenje dostavili do 30. juna, a u odnosu na koje je danas otvorena javna rasprava,saopštavju iz Vlade Srbije.

Ako ste propustili