Izbori u Beogradu 2023.

Izbori u Beogradu 2023.

Država: Srbija

Grad: Beograd

Održavanje: 17. decembar 2023.

Foto: A.M

Izbori u Beogradu ali i parlamentarni, pokrajinski i izbori u još 64 opštine održani su 17. decembra 2023. godine. Gradska izborna komisija ( GIK ) proglasila je 14 izbornih lista za izbore za odbornike Skupštine grada Beograda.

Izborne liste

  1. Izborna lista broj 1: ALEKSANDAR VUČIĆ – Beograd ne sme da stane
  2. Izborna lista broj 2: IVICA DAČIĆ – PREMIJER SRBIJE, TOMA FILA – GRADONAČELNIK BEOGRADA
  3. Izborna lista broj 3: SRBIJA PROTIV NASILJA – DOBRICA VESELINOVIĆ – prof. dr VLADIMIR OBRADOVIĆ (STRANKA SLOBODE I PRAVDE, NARODNI POKRET SRBIJE, ZELENO-LEVI FRONT, NE DAVIMO BEOGRAD, EKOLOŠKI USTANAK – ĆUTA, DEMOKRATSKA STRANKA, POKRET SLOBODNIH GRAĐAN
  4. Izborna lista broj 4: MILICA ĐURĐEVIĆ STAMENKOVSKI – BOŠKO OBRADOVIĆ – NACIONALNO OKUPLJANJE – DRŽAVOTVORNA SNAGA – Srpska stranka Zavetnici – Srpski pokret Dveri
  5. Izborna lista broj 5: DR MILOŠ JOVANOVIĆ – NADA ZA BEOGRAD – Srpska koalicija NADA – Nacionalno demokratska alternativa – Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS) – Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) – Vojislav Mihailović
  6. Izborna lista broj 6: RUSKA STRANKA – SLOBODAN NIKOLIĆ
  7. Izborna lista broj 7: NARODNA STRANKA – SIGURAN IZBOR. OZBILJNI LJUDI – VUK JEREMIĆ, VLADIMIR GAJIĆ, Dr SANDA RAŠKOVIĆ IVIĆ, SINIŠA KOVAČEVIĆ, MARINA LIPOVAC TANASKOVIĆ
  8. Izborna lista broj 8: DA SE VOJSKA NA KOSOVO VRATI – MIŠA VACIĆ
  9. Izborna lista broj 9: Saša Radulović (Dosta je bilo – DJB) – Duško Vujošević, Boris Tadić (Socijaldemokratska stranka – SDS) – Ana Pejić (Otete bebe) – Dobro jutro Beograde
  10. Izborna lista broj 10: USAME ZUKORLIĆ – PROMENA JE POBEDA – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA / USAME ZUKORLIĆ – PROMENA JE POBEDA – STRANKA PRAVDE I POMIRENJA
  11. Izborna lista broj 11: SRBIJA NA ZAPADU – Zoran Vuletić – Nemanja Milošević – DA SE STRUKA PITA – Vladimir Kovačević
  12. Izborna lista broj 12: Grupa Građana „ĆALE, OVO JE ZA TEBE”
  13. Izborna lista broj 13: „MI-GLAS IZ NARODA, Aleksandar Jerković”
  14. Izborna lista broj 14: ČEDOMIR JOVANOVIĆ – MORA DRUGAČIJE

Na izbornoj listi 1 stavljeno je ime predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ako on nije kandidat za mesto odbornika već je nosioc liste za Beograd bio Aleksandar Šapić.

Predizborna dešavanja

Falsifikovani potpisi podrške

Krajem novembra meseca primećeno je da se na nekim listama nalaze navodni falsifikovani potpisi podrške za određene liste koje su se prijavile za izbore. Ono što je skrenulo pažnju javnosti, a to je da se na listama nalaze i neke javne ličnosti koje su javno demantovale da su dali svoje lične podatke i potpise kao znak podrške za određene liste.

Prema navodima Sofije Mandić, pravnica i predstavnica najveće opozicione koalicije u GIK-u, utvrđeno da se na osam lista, od kojih je sedam proglašeno, nalaze falsifikovani potpisi 24 osobe.

Nepravilnosti su utvrđene na listama – “Dobro jutro, Srbijo” Saše Radulovića i Borisa Tadića, na listi Miše Vacića “Da se vojska na Kosovo vrati”, na listama Usame Zukorlića i Čedomira Jovanovića, kao i na listama “Srbija na Zapadu” Radeta Baste, “Ćale ovo je za tebe” i „Da se struka pita“.

Među navodno falsifikovanim potpisima na izbornim listama za beogradske izbore našli su se, između ostalih, podaci glumice Bojane Maljević, psihologa Aleksandra Baucala, novinarke Jelene Zorić i Sofije Todorović iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Snimak CINS-a iz call centra SNS

Novinarka CINS-a zaposlila se u call centru za koje se veruje da pripada SNS-u, call centar je zvanično „Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda“ (CEROB) i objavili su snimak na kome dobija na ruke 3.000 dinara za odrađen rad u call centru ali i na snimku se čuje kako neka osoba joj kaže da je na dan izbora dnevnica 9.000 dinara:

„Ali, moraćeš da pre ulaska na posao, prvo se ide da se glasa i dolaziš se na posao. Razumeš me? Onda treba da slikaš taj glasački i pošalješ samo meni. Znači to niko ne sme da zna, niko ništa. To je bukvalno vaša ulaznica za taj dan, za rad, razumeš.“ ( izvor CINS)

SNS je negirala da organizuje i finansira call centar kao i da ima neku povezanost sa agencijom za hostese „M“&J Lady“.

Dana 6.12.2023. predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je snimak na društvenim režama u kojem se nalazi u nekom kol centru i izjavio je: „Rudarski posao je pesma za ovo.“

Listići kojim se poziva na glasanje

Na društvenim režama ali i predstavnici opozicije pokazali su da su listići kojim se poziva na glasanje stizali na imena i prezimena osoba koja ne žive u toj zgradi. Primera: listići kojim se poziva na glasanje dostavljene su poznatim imenima američkom glumcu Stivenu SIgalu, fudbaleru Darku Pančevu… što je na društvenim mrežama izazvalo podsmeh.

Dan Izbora u Beogradu 17.12.2023.

Na društvenim mrežama širili su se snimci da se u blizini biračkih mesta navodno odigrava kupovina glasova ali i da neke osobe poseduju navodno dupe biračke spiskove. Najveću pozornost izazvao je „Slučaj Arena“ gde je primećeno nekoliko autobusa kod Beogradske arene za koje se ispostavilo da su iz Republike Srpske i da su dovedeni na glasanje. Radnik obezbeđenja Arene je rekao da se snima film ( objavljen snimak) da bi kasnije Ana Brnabić potvrdila da su dovedeni glasači iz Republike Srpske što je na društvenim mrežama izazvalo niz negativnih komentara i sumnje u regularnost izbora. Zbog ovakvog vida dovođenja glasača nastao je izraz – Bosanski autobus.

Rezultati izbora

Lista Srpske napredne stranke na izborima za odbornike Skupštine grada Beograda je na osnovu 100 odsto obrađenih rezultata sa svih biračkih mesta osvojila 49 mandata, a lista „Srbija protiv nasilja“ 43, lista koalicije NADA dobila sedam mandata, lista „Mi – glas iz naroda“ Branislava Nestorovića šest i lista Socijalističke partije Srbije pet mandata, saopštio je GIK.

Postizborna dešavanja

Dan 18.12.2023.

  • Protesti u Beogradu ispred zgrade RIK-a.

CRTA: Posmatračka misija CRTA ocenila je da su drastične zloupotrebe prava birača eksalirale su na dan izbora. Zbog obima i vrste izbornih zloupotreba zaključujemo da rezultati izbora u Beogradu ne odražavaju slobodno izraženu volju birača koji žive u njemu.

Dan 22.12.2023.

Međunarodna posmatračka misija, koju čine predstavnici ODIHR, Parlamentarne Skupštine OEBS-a, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope i Evropskog parlamenta, nadgledala je glasanje na parlamentarnim, ne i lokalnim, izborima u Srbiji. U preliminarnom izveštaju navodi se da su izbore obeležili pritisci na birače, kupovina glasova, narušavanje tajnosti glasanja, pristrasno izveštavanje medija u korist vlasti, zloupotreba javnih resursa, učešće predsednika u kampanji – izvor „Glas Amerike„.

CRTA: Posmatračka misija CRTA iznela je osnovanu sumnju da je na izborima 17. decembra došlo do organizovanih migracija birača u obimu koji je presudno uticao na ishod veoma tesnih izbora za Skupštinu Beograda. CRTA je saopštila da je zabeleženo da su organizovano pristizali birači iz raznih delova Srbije (npr. iz Pančeva, Valjeva, Čačka, Aranđelovca, Smedereva, Vršca, Novog Sada itd.), kao i sa Kosova, iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, što pojačava sumnju da su lokalni izbori strateški raspisani samo u trećini jedinica lokalne samouprave kako bi se omogućile privremene selidbe birača ( izvor N1).

Ana Brnabić: Optužila organizaciju CRTA da radi na destabilizaciji države. Takođe je potvrdila da je organizovano dovođenje birača „Što se tiče autobusa, videla sam jedan autobus, slovima i brojevima jedan. I mogu vam reći da mi kao dobro organizovana stranka to radimo, to vam kažem kao poverenik SNS, i to rade i druge stranke u svetu, logistički omogućavamo prevoz svojim biračima. Šta je problem u tome?“

Dan 24.12.2023.