Izabrani slogani za promociju mera populacione politike u Srbiji

Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije objavilo je danas rezultate Javnog poziva za izradu slogana koji će biti korišćen u kampanji za promociju mera populacione politike sa ciljem podsticanja rađanja u Republici Srbiji.

Prvo mesto dele slogani „Ljubav i beba – prvo što nam treba!“ Dragutina Kruške (Beograd) i „Rađaj, ne odgađaj!“ Brankice Mandić (Beograd).

Drugo mesto zauzeli su „Mama – neću sama, tata – hoću brata“ Vanje Milić (Kuršumlija) i „Dosta reči, nek zakmeči“ Miloša Veljovića (Beograd), dok treće mesto dele slogani „Čuda se ne dešavaju. Čuda se rađaju“ Marijane Aracki (Beograd) i „Nek se deca rađaju i lepe stvari događaju“ Jelene Fatović Nikolić (Pančevo).

Za izabrane slogane predviđene su novčane nagrade u sledećim iznosima: prvo mesto 150.000 dinara, odnosno dva puta po 75.000 dinara, drugo mesto dva puta po 37.500 dinara i treće mesto dva puta po 25.000 dinara.

Na javni poziv pristigla su 1.002 predmeta u 948 pisama iz 104 grada Srbije.

Komisiju su činili: osnivač Instituta za istoriju oglašavanja Vladimir Čeh (predsednik), ministar bez portfelja zadužen za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Aleksandar Gajović, šef kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku Nikola Jovanović i direktor International Advertising Association (IAA Serbia) Jelena Ivanović.

Komisija je u svojoj analizi prispelih radova konstatovala da se primećeni uslovni populizam u predlozima ogleda i u tonu i stilu prispelih poruka.

One su nadahnute, naglašeno afirmativne, zasnovane na domaćem poimanju porodice, zajednice, ljubavi i potomstva. Primetni su i didaktičnost, poučnost i sentimentalnost, a retko su poruke bile tvrđe, oporije ili kompetitivne.

Tu nema „političke politike“, ali ima shvatanja temeljne ugroženosti društva i imperativa promena razumevanja i ponašanja, navodi se u analizi.

Prema oceni komisije, ovakav stil i ton ne može biti obeležje planirane kampanje, budući da je ona ograničena vremenski, materijalno i medijski i da ima specifične ciljeve veće prodornosti i vidnog pokretanja.

Takođe, komisija navodi da kampanja mora poštovati shvatanja i osećanja građana, njihov senzibilitet i način opštenja upravo na ove teme, gde se sa opšteg nivoa mora brzo i sigurno spustiti i zadržati na grupnom (porodičnom) i individualnom, a što umerenije na institucionalnom nivou.

Na predlog Saveta za populacionu politiku Vlade Republike Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja je 4. decembra 2017. godine uputilo Javni poziv za izradu slogana koji će biti korišćen u kampanji za promociju mera populacione politike sa ciljem podsticanja rađanja u Republici Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili