Glasam da izglasam

Budžet grada manje-više prepisivački što i u globalu i nije loše jer se obezbeđuje u jednom delu kontinuitet koji i treba da ostane. Međutim, određeni radovi koji se planiraju unazad godinama i više nije potrebno da budu deo budžeta tj. da se odvojena sredstva iskoriste za nešto drugo jer očigledno da neće biti rađena ni u 2023. godini, a ni u 2024. godini. U jednom delu se i sam gradonačelnik složio sa istim jer neke stavke je moguće finansirati ili nabaviti sredstva i na druge načine.

Neki iz opozicije su rekli da budžet nije finansiski ostvariv i mislim da treba ponovo da pogledaju detaljno stavke budžeta ili da im pomogne neko ko se razume u finansije. Kada bi sada počeo da objašnjavam to bi predugo trajalo i nekima ne bi bilo baš najjasnije ali bolje da pogledaju bolje. Slažem se da će sigurno u skorije vreme doći i do rebalansa budžeta.

Dolazimo do nekih stavki koje su se najviše provlačile kroz medije , a u pitanju su besplatni udžbenici. Jedno je sigurno, a to je da se svi slažemo da deca trebaju da imaju besplatne udžbenike ali imaju neke nejasnoće koje novinari nisu dodatno pitali. Mislim da nije iznet jasan plan za sprovođenje istog, kao ni koji će se „alati“ upotrebiti za moguću zloupotrebu. Prema prvoj najavi škole će kao i do sada birati izdavača, a grad će platiti. Odluku o tome koje će se knjige koristiti u nastavi može da donese Nastavničko veće, ali samo uz saglasnost Saveta roditelja. U nekim školama je i drugačija praksa bez obzira na Zakon o sistemu obrazovanja i vaspitanja gde neki direktori neuvaže mišljenje Saveta roditelja i po svom nahođenju izaberu izdavača. Ova tema je već bila u mnogim medijima, a o čemu su pričali i sami roditelji pred skoro svaku školsku godinu, pa da se ne ponavljam. Znači gde može nastati problem, a to je ujedno i pitanje: Šta sprečava Nastavničko veće i Savet roditelja da izaberu najskupljeg izdavača jer od sada će sve platiti Grad Beograd? Ako gledamo na nivou države, izdavaču se ne isplati da digne cenu kompleta knjiga navodno ali ako bolje pogledamo gde najviše ima dece doćićemo do malo drugačije računice. Onda dolaze i pitanja moguće korupcije iz različitih uglova. Siguran sam da bi trebao Grad Beograd da uspostavi jasnu kontrolu ili ti monitoring nad istim jer to je jedan od načina prevencije mogućeg rizika. Rešenje problema i nije nešto što je u mogućnostima Grada Beograda već na nivou Ministarstva prosvete koje objavljuju spisak odobrenih udžbenika i izdavača.

Neki su postavili pitanje rekonstrukcije Muzeja grad Beograda o kome očigledno ne znaju baš ništa. Muzej grada Beograd osnovan je 1903. godine kao opštinski muzej, a zgrada u kojoj je sada smešten sagrađena je 1899. godine što dovoljno govori o delu cene rekonstrukcije. Idemo dalje. Objekat se nalazi na 17.000 kvadrata bruto prostora gde je planirana i dogradnja prostora. Muzej grada Beograda sve fondove i zbirke ( slike, skulpture, nameštaj…) čuva jednim delom u ostalim muzejima koji pripadaju gradu što znači da muzej treba da sagradi adekvatne prostorije za čuvanje istog ili ti za konzervaciju i restauraciju. Ukoliko na sve to dodamo i izložbeni prostor koji kao i deo za konzervaciju mora da ima adekvatno osvetljenje, klimatske uslove, obezbeđene kamere, senzore… Gledao sam da skrenem pažnju na neke stavke kako bi nekima bilo jasno. Da li će doći do zloupotrebe? Možda neko i pokuša ili zloupotrebi ali upravo su građani birali odbornike kako bi skrenuli pažnju ili ukazali na isto. Takođe, od gradonačelnika se očekuje da oko sebe ima adekvatan tim koji sve to prati i da ima uspostavljen način monitoringa nad izvođenjem radova. Kada si gradonačelnik onda preuzimaš i odgovornost.

Ono što predstavlja problem su najave radova, a da nisu završeni stari radovi koji stoje jer su neki izvođači otišli u stečaj. Prvo završi staro da bi počeo nešto novo jer u suprotnom grad će izgledati kao oranica. Razni izgovori da se nije moguće završiti dok se ne naplati od izvođača su zaobilaženje problema po sistemu „nisam ja započeo baš me briga“. I tu nije kraj. Mnogi radovi i sanacije, izrada kanalizacione mreže, vodovodne mreže i ostaog nisu ni u planu, o kojma sam pričao i ranije, a svakako ću skrenuti pažnju i u narednim danima.

Kada nekog kudiš moraš i rešenje da nudiš, a kada je dobro i da pohvališ.

Autor: Aleksandar od Beograda

Dodaci

Ako ste propustili