Formiran Savet za suzbijanje nasilja u porodici

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović izjavila je da je Vlada Srbije na današnjoj sednici osnovala Savet za suzbijanje nasilja u porodici, istakavši da bi prva sednica ovog saveta trebalo da bude održana naredne nedelje.

Kuburović, koja je član tog saveta, istakla je u izjavi za agenciju Tanjug da je osnivanje Saveta predviđeno Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, koji je na predlog Ministarstva pravde, Skupština Srbije usvojila u novembru 2016., a čija je primena počela 1. juna ove godine.

Ona je istakla da osnivanje Saveta nije iznuđeno tragičnim događajima koji su se dogodili u poslednjih nekoliko dana, već je njegovo osnivanje predviđeno pomenutim zakonom.

Morali smo da sačekamo formiranje Vlade u punom mandatu, kako bismo osnovali ovaj Savet, napomenula je Kuburović.

Prema njenim rečima, cilj ovog saveta je da prati primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici i da blagovremeno otkloni nedostatke i nedoumice koje se jave u praksi.

Takođe, kako je dodala, Savet treba da poboljšava koordinaciju i delotvornost nadležnih institucija u borbi protiv porodičnog nasilja, što je bio do sada najveći nedostatak sistema prilikom postupanja državnih organa u ovakvim slučajevima.

Članovi Saveta su potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević i ministar bez portfelja zadužen za populacionu politiku Slavica Ðukić-Dejanović.

Takođe, članovi ovog saveta su i predstavnici ustanova nadležnih za primenu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici,saopštavaju iz Vlade Srbije.

Ako ste propustili