Evrovizija 2023: Loren se upisala u istoriju Evrovizije

Loren se večeras upisala u istoriju Evrovizije gde je po drugi put pobedila i postala drugi izvođač kojem je to uspelo od nastanka Evrovizije, kao što sam već najavio.

Prvu pobedu donela je Švedskoj 2012. godine sa pesmom „Euphoria“, a drugu 2023. sa pesmom „Tattoo“.

Prva Evrovizija održana je 1956. godine i od tada do danas je jedan od najgledanijih muzičkih formata na svetu.

Najveći broj pobeda na takmičenju je ostvarila Irska ukupno sedam kao i uključujući dve pobede Džonija Logana kao izvođača i jedne kao autora. Džoni Logan je jedini koji je imao dve pobede na Evroviziji 1980. i 1987. godine, a kao autor 1997. godine.

Loren Zineb Nora Talaui je rođena u Stokholmu 16. oktobra 1983. godine i švedska je pevačica i tekstopisac. Loren od roditelja imigranata iz Maroka, koji su Berberi. Odgajana je u liberalnom muslimanskom domaćinstvu. Rano u svom životu, Loren se preselila u Vesteros. Tamo je odrasla i Vesteros naziva svojim rodnim gradom. Većinu svojih tinejdžerskih godina provela je u Griti, stambenoj četvrti u Vesterosu

Loren je učestvovala na televizijskom takmičenju „Idol 2004”, završivši na četvrtom mestu. Sledeće godine objavila je svoj prvi singl „The Snake“ sa grupom Rob’n’Raz.Radila je kao televizijska voditeljka, producentkinja i rediteljka za nekoliko švedskih rijaliti TV emisija.

Učestvovala je na Melodifestivalenu 2011. sa pesmom „My Heart Is Refusing Me“, koja je postala hit u Švedskoj i ušla u prvih 10 na top-listi švedskih singlova. Imala hitove na top-20 listi u Švedskoj sa singlovima „Crying Out Your Name“ (2012) i njenom pesmom za Melodifestivalen 2017. godine, Statements.

Godine 2023, njena pobednička pesma na Melodifestivalenu, „Tattoo“, je dospela na vrh liste Sverigetopplistan.

Autor: Aleksandar od Beograda

Foto: Ilustracija / pixabay

Ako ste propustili