Dostavljeni dodatni dokazi protiv Haradinaja

Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nela Kuburović potvrdila je danas da je to ministarstvo uputilo francuskom sudu u Kolmaru dodatne dokaze protiv Ramuša Haradinaja, kao i hašku presudu, kako bi se pokazalo da se on u Srbiji ne tereti za ista dela za koja je ranije oslobođen u Haškom tribunalu.
Kuburović je u izjavi za agenciju Tanjug precizirala da se u dodatnoj dokumentaciji na više od 100 strana, koja je poslata pre nekoliko dana, nalaze iskazi svedoka i izveštaji Ministarstva unutrašnjih poslova, vojne pošte i zapisnici sa izvršenog uviđaja.

Ona je ukazala na to da je Srbija u više navrata istakla da Tužilaštvo za ratne zločine vodi postupak protiv Haradinaja za dela koja su se desila tokom juna 1999. godine, dok se haška presuda odnosi na događaje koji su se dešavali tokom 1998. godine.

Prema njenim rečima, francuskim organima je prosleđena i presuda Haškog tribunala upravo zbog toga da bi mogli da se uporede dokazi.
Kuburović je, imajući u vidu današnje ročište na kojem je sud odluku o izručenju Haradinaja ponovo odložio za 6. april, izrazila očekivanje da će francuski organi da traže dodatnu dokumentaciju.

Ministarstvo pravde će svakako odgovoriti svim zahtevima i dostaviti sve što je neophodno kako bi francuski sud mogao da odluči u skladu s molbom Srbije, naglasila je ona.

Prema njenim rečima, sve ono što je Srbija do sada dostavila u potpunosti ispunjava sve zahteve koje propisuje Evropska konvencija o ekstradiciji da bi se odlučilo o molbi za izručenje.

Izvor:Vlada Srbije

Ako ste propustili