Dizni fantazija u izvođenju Beogradske filharmonije 02. jula

Beogradska filharmonija obeležava vek svog postojanja koji će ponosno proslavljati tokom cele godine, od stotog rođendana 13. juna 2023. do narednog juna 2024. godine, a početak slavlja biće uz tri spektakularna programa.

Centralni događaj obeležavanja velikog jubileja biće uz najvećeg prijatelja Beogradske filharmonije, legendarnog maestra Zubina Mehtu, sa kojim će 20. juna održati Gala koncert na Kolarcu. Nakon beogradskog nastupa, stogodišnji ponos Beogradske filharmonije će se širiti i u regionu na turneji koju maestro Mehta zajedno sa filharmonijskim orkestrom nastavlja u Tirani i Skoplju u okviru inicijative Otvoreni Balkan. Ulaznice za beogradski koncert biće u prodaji od 1. juna na filharmonijskoj blagajni kao i onlajn, po ceni od 4000, 6000 i 8000 RSD.

Sto svećica na svojoj istorijskoj torti, Beogradska filharmonija će “duvati” 13. juna na rođendanskom koncertu na Kolarcu, pod nazivom ZAVEK, koji će pokloniti svojim ljubiteljima i na kome će nastupiti zajedno sa prijateljima i specijalnim gostima. Poklon ulaznice biće moguće preuzeti od 5. juna isključivo na filharmonijskoj blagajni.

Kruna početka obeležavanja stogodišnjice Beogradske filharmonije biće na besplatnom koncertu na otvorenom zajedno sa Gabrijelom Felcom, 2. jula 2023. u Parku prijateljstva (Prvobitno je najavljeno na Ušću). Ulaz je otvoren već od 17.30 časova. Svi ljubitelji dosadašnjih filharmonijskih piknika, a pogotovo oni koji su s nestrpljenjem čekali izvođenje čuvene Diznijeve fantazije, sada će imati priliku da prisustvuju najvećem muzičkom pikniku do sada, koji će okupiti slušaoce svih generacija na besplatnom koncertu u novobeogradskom bloku 14.

Osnovana 1923, Beogradska filharmonija je tokom prvih sto godina burne istorije prolazila mnoge uspone i padove: od skromnih početaka kada je grupa muzičkih entuzijasta na čelu sa Stevanom Hristićem održala prvi filharmonijski koncert, pa do grandioznog ansambla svetske klase i najuspešnije institucije kulture u zemlji i regionu. U drugih sto godina Filharmonija ulazi sa nadom u bolje sutra, na korak do nove kuće, dvorane Beogradske filharmonije, na čijoj se izgradnji u bloku 13 na Novom Beogradu, intenzivno radi zahvaljujući viziji, životnom i profesionalnom snu Ivana Tasovca.

Nakon spektakularnih nastupa kojima otvara svoj jubilej, Beogradska filharmonija će obeležavati stogodišnjicu postojanja tokom cele koncertne sezone pod simboličnim nazivom “ZAUVEK”, odnosno na 25 koncerata, od septembra 2023. do juna 2024. na Kolarcu.

Izvor: Beogradska filharmnija

Foto: Ilustracija / pixabay

Ako ste propustili