Da li je će doći do promene vlasti u Beogradu nakon više od decenije?

Izborna trka za Beograd je počela relativno tiho i do sada su zvanično poznate tri gradske izborne liste, a očekuje se prijava još nekoliko kandidata koji će se naći u trci za većinu u gradskoj skupštini Beograda ili kako to vole neki da nazivaju u trci za gradonačelnika Beograda.

Opozicija mora da pobedi na izborima u Beogradu kako bi imala realne šanse za većinu u gradskoj skupštini, a samim tim i većinski glas za izbor gradonačelnika Beograda jer na žalost gradonačelnik se ne bira direktno. Neki iz opozicije već prognoziraju pobedu ali realno se može očekivati, bar trenutno, da će opet biti tesna trka. Kao što sam već rekao u nekim mojim ranijim tekstovima, dok ne prođete kroz cilj ne vičite pobeda.

Vlast ima kandidata koji se i nije proslavio ni na jedan način od ponašanja koje je osnova, pa do ostalih bitnih pitanja u funkcionisanju grada. Verujem da će opozicija to iskoristi kao temu jer ima mnogo šta da kaže ali i pokaže. Međutim, kao i na republičkom tako i na gradskom imaju ispred sebe nametnutog protivnika koji će pokušati da distancira teme od vladajuće partije i da isprovocira teme, što već sada rade, na nacinalnom nivou. Lepo zamišljeno jer dok se dvoje svađaju treći može da kaže mnogo toga. Trenutno im uspeva jer su se i novinari uhvatili u tu mrežu da čak i organizuju emisije.

Beograđani čekaju da čuju šta to planira opozicija jer ono što planira vlast u narednom periodu, a o čemu ćute i neće im doneti glasove što ne znači da će doneti opoziciji već se može desiti da ostanu kod kuće.

Da li je će doći do promene vlasti u Beogradu nakon više od decenije? Za tako nešto moraće opozicija da zasuče rukave jer nemaju samo vlast kao ozbiljnu konkurenciju već i drugu stranu koja će se potruditi da odvuče glasove opozicije što je kratkoročno za vlast dobro ali dugoročno…

Politička borba predstoji ali ipak građani čekaju da čuju da će i dalje gledati kule bogatih koje su sagrađene na srušenoj istoriji grada.

Autor: Aleksandar od Beograda

Ako ste propustili