Beogradski Ustanici nisu pali u zaborav – 12 Beogradskih Ustanika

Digao je on mač da srpski narod u Prvi ustanak povede i mi smo svi ustali, ali ne da bi stali uz njega, već uz zastavu koju je svaka naša kuća imala. Mi smo beograđani i verovatno bi ste rekli, bili, ali tamo gde duša i srce ostanu tu prošlost tragova nema.

Vi svi znate spomenik Voždu koji i svoj park dobi a nas 12 beograđana koji se okupismo na Vračaru, gde Sveti Sava svojim duhom na naša pleća obavezu stavi, u nekom podnožju parka bledimo. Na naše glave mudrostima nas Sveti Sava darivao, da sačuvamo zajedno sa Zmajem od Avale grad koji vi danas znate kao Beograd.

Nas 12.Beogradski Ustanika spavamo ispod kamenih spomenika koje nam je kralj podigao da nas se svi sećaju.

Nismo ljuti što sećanja blede kao i naši kameni spomenici. Vi se nas sećate i ako nam imena neznate. Sećate se svaki put kada izgovorite ime za koje smo i mi pali.

12.Beogradskih ustanika nije izgovaralo svoja imena već ime koje svi nosimo po rođenju. Mi smo znali samo jedno ime za koje smo i pali.

Jedno ime koje i vi danas izgovarate. Jedno ime u kojem živimo i mi 12.Beogradski ustanika. Jedno ime izgovarasmo samo i kada nas jatagan probi:

SRBIJA.

U čast 12 kamenih spomenika, za ustanike ,koji se nalaze u Karadjordjevom parku i kako bi ostali sačuvani.

Foto:Beogradske vesti

Autor: Aleksandar od Beograda

Ako ste propustili