Beogradske priče: Legenda o čudotvornom izvoru Svete Petke na Kalemegdanu

Crkva Svete Petke na Kalemegdanu jedna je od najpoštovanijih crkava u Beogradu.

Foto: Aleksandar od Beograda

Prvobitna kapеla Svеtе Pеtkе jе pоdignuta u pеriоdu kada su njene mošti prеmеštеnе u Bеоgrad na mоlbu knеginjе Milicе Sultanu. Dео mоštiju jе prеnеt 1417. gоdinе u kapеlu kоju jе pоdigaо nеpоznati vеlikоdоstоjnik iz Dоnjеg grada. Nakоn turskоg оsvajanja Bеоgrada 1521. mоšti su оdnеtе u Carigrad. 1641. gоdinе ih оtkupljujе mоldavski vоjvоda i prеnоsi u grad Jaši. Crkva Ružica i daljе čuva jеdnu časticu mоštiju Svеtе Pеtkе.

Nekada je na njenom mestu proticao izvor za koji se verovalo da isceljuje, ali turske vlasti nisu dozvoljavali srbima da priđu izvoru jer je tu bilo njihovo utvrđenje.

Foto: A.M

Usled siromaštva i čestog vidanja rana, uspevali su tadašnji beograđani da nekako dođu do izvora. Verovali su da štiti od bolesti, isceljuje rane i oči.

Dolaskom Austrije tokom 18. veka dozvolili su beograđanima prilaz izvoru, a onda su se svakoga dana stvarali veliki redovi kako bi potražili spas u ovoj vodi.

Foto: A.M

Početkom Prvog svetskog rata, 1915.godine, izvor je odjednom presušio, pa su svi prognozirali velika stradanja što je i bilo.

Foto: A.M

Pred kraj Prvog svetskog rata ili ti Velikog rata , 28. februara 1918. godine, izvor je ponovo počeo da protiče. Verovalo se u narodu da će kraj blizu i da ih je Sveta Petka opet pogledala.

Foto: A.M

Crkva Svete Petke sagrađena je na ovom izvoru 1937.godine.

Ako ste propustili