Ambasador Oliver Potežica podlegao povredama

Ministarstvo spoljnih poslova Vlade Republike Srbije sa dubokim žaljenjem obaveštava da je ambasador Republike Srbije u Libiji Oliver Potežica jutros u bolnici u Susu podlegao povredama koje je zadobio u saobraćajnoj nesreći u Tunisu, gde se nalazio po nalogu Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se podseća na to da su zbog poznate situacije u Libiji sve strane ambasade akreditovane u Tripoliju svoje kompletno finansijsko poslovanje, još početkom 2011. godine, izmestile u Tunis.

Ambasador Potežica je zaposlen u Ministarstvu spoljnih poslova od 1. novembra 1978. godine, a službovao je u Iranu, Jordanu, Palestini i Libiji.

Kao vrstan poznavalac sveta islama, svoju profesionalnu karijeru je u celini proveo u regionu Bliskog istoka, i to kao po pravilu u najtežim periodima ovog područja.

Odijum prema Srbiji koji je na tim prostorima tokom devedesetih godina bio snažno prisutan i stereotipe o Srbima i Srbiji, uspešno je razbijao svojim predanim radom i autentično neformalnim i iskreno ljudskim nastupom prema domaćoj sredini.

Tokom perioda boravka u Beogradu ostajao je u kontaktu sa ovim područjem kroz knjige, publikacije i članke iz oblasti međunarodnih odnosa, spoljne politike, istorije diplomatije, i to najvećim delom upravo u vezi sa pitanjima islama i Bliskog istoka.

Bio je član Udruženja novinara Srbije (UNS), generalni sekretar Centra za proučavanje religije i versku toleranciju, predsednik Srpsko-libijskog društva prijateljstva, potpredsednik Jugoslovensko-arapskog društva prijateljstva, član Upravnog odbora Srpsko-iranskog društva prijateljstva i počasni predsednik Srpsko-palestinskog društva prijateljstva.

Deleći bol porodice i prijatelja ambasadora Potežice u ovim teškim trenucima, Ministarstvo i svi njegovi radnici svesni su da su izgubili kolegu koji je svoj život u potpunosti ne samo posvetio, već i ugradio i poistovetio sa diplomatskom službom svoje zemlje i njenim interesima.

Komemoracija će se održati u Ministarstvu spoljnih poslova, a datum će biti naknadno utvrđen, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Ako ste propustili