Zbog malih boginja ostaje na snazi zabrana poseta bolnicama

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je danas da zabrana poseta u bolnicama neće biti ukinuta sve dok se povećava broj obolelih od malih boginja, objasnivši da je to jedna od barijera koja sprečava širenje zaraze.

Lončar je uputio apel medijima da budu odgovorni i da se ne vrši pritisak da se ukine ta zabrana, naglasivši da se broj obolelih stalno povećava, da ima dosta zaraženih sa komplikacijama, kao i da je do sada bilo pet smrtnih slučajeva.

Moramo kao država da uradimo sve da sprečimo širenje malih boginja, rekao je ministar i još jednom pozvao roditelje da vakcinišu svoju decu MMR vakcinom, jer je to jedini način da se epidemija malih boginja zaustavi.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, od oktobra prošle godine do danas, u Srbiji je registrovano 2.838 slučajeva malih boginja.

Najmlađa obolela osoba stara je 15 dana, a najstarija ima 65 godina. Kod 318 pacijenata registrovana je upala pluća i to je najčešća teža komplikacija malih boginja, dok je jedan pacijent imao zapaljenje mozga.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili