Verovanja na Svetog Jovana Krstitelja

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Svetog Jovana Krstitelja i misli se da je ovo treća najveća slava kod Srba.

U narodu je postojala izreka „“ U Jovana višega i pribranijega nema.“ Veruje se da Jovan stoji na vratima onoga sveta i propušta duše umrlih.

U narodu postojalo je verovanje da se u ponoć na Svetog Jovana stavi jedno jaje u vodu i ukoliko ono potone sudnji dan je blizu.

Poznato je i kod katolika i kod pravoslavaca da se na dan Jovana Krstitelja ljudi kume i bratime, a deci rođenoj na taj dan daje se ime Jovan ili Jovana.

Jоvan se smatra zaštitnikоm pevača, muzičara, krоjača, kоžara, krznara, vunara, remenara, gоstiоničara, nоžara, brusača, zatvоrenika, оsuđenih na smrt, uzgajivača ptica, оbоlelih оd epilepsije, krštenih, Malte, Jоrdana i velikоg brоja gradоva širоm sveta.

Next Post

Kako znati kada muškarac zaista voli ženu? Ovaj pogled Justin Timberlake sve govori

Пет јан 19 , 2018
Justin Timberlake i glumica Jessica Biel u braku su od 2012.godine i ,ako je sudeći po njihovoj biografiji, spojila su ih slična interesovanja poput glume i pevanja. Kao i svaki Holivudski par česta su „meta“ paparaca pa je zabeležen jedan momenat pogleda Justina prema Jessica koji mnogo govori o njegovom […]