Velika očekivanja od samita u Trstu

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Srbija, u okviru Samita zemalja zapadnog Balkana u Trstu, potpisati ugovor o transportnoj zajednici, ali i iskoristiti priliku za razgovore o regionalnom ekonomskom tržištu.

Mihajlović je, u pisanoj izjavi za medije uoči sutrašnjeg skupa, istakla da će se sa međunarodnim finansijskim institucijama voditi razgovori o mogućnostima za finansiranje projekata u putnoj i železničkoj infrastrukturi, kao i o obnovi kliničkih centara u Srbiji.

Važno je to što je Srbija prisutna na ovom samitu, gde ćemo potpisati ugovor o transportnoj zajednici i tako napraviti jedinstveno transportno tržište zemalja zapadnog Balkana, podvukla je ona.

Za našu zemlju, koja se graniči sa velikim brojem država, veoma je značajno da se povezuje, podvukla je Mihajlović i dodala da je važno da gradimo puteve i modernizujemo pruge, jer to donosi više investicija i bolji život za građane Srbije.

Inicijativa Srbije je, kako je navela, usmerena na to da se učini sve da se smanje nefizičke barijere, a to znači da roba ne stoji na granici po nekoliko časova, što se često dešavalo.

Prema njenim rečima, učesnici samita će razgovarati i o regionalnom ekonomskom tržištu, a biće formirana regionalna privredna komora, što je značajno zbog otvaranja novih radnih mesta i novih investicija.

Ona je ukazala na to da bi na skupu u Trstu trebalo iskoristiti prisustvo međunarodnih finansijskih institucija, dodajući da se stiglo do samog kraja razgovora sa Evropskom investicionom bankom (EIB) o finansiranju radova na pružnom pravcu od Niša do Dimitrovgrada.

To nisu samo razgovori o elektrifikaciji pruge, nego i o onome o čemu se govori već deset godina, a to je obilaznica oko Niša. Finalni razgovori su u Trstu, a u narednom periodu očekujemo potpisivanje ugovora, rekla je Mihajlović.

Ona je ukazala na to da je, pored EIB, bilo razgovora i sa Svetskom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), koje su zainteresovane za finansiranje projekta izgradnje autoputa mira Niš–Merdare–Priština.

Razmenićemo mišljenja o ovom važnom projektu, ali i o novim poslovima i mogućnostima finansiranja regionalnih puteva i pruga. To već šest meseci i radimo sa Svetskom bankom, očekujemo pozitivne rezultate tih razgovora i na jesen takođe pozitivne rezultate na bordu direktora te finansijske institucije, rekla je Mihajlović.

Ona je podvukla da će na ovom samitu srpska strana potpisati sa EIB ugovor o kreditu za obnovu i rekonstrukciju kliničko-bolničkih centara, koji predstavlja nastavak saradnje sa EIB kada je u pitanju modernizacija, rekonstrukcija i izgradnja kliničkih centara u Beogradu i drugim delovima Srbije.

Prema njenim rečima, radovi na ovim zdravstvenim centrima iznose približno 100 miliona evra, a ministar finansija Dušan Vujović potpisaće ugovor vredan 50 miliona evra.

Mihajlović je navela da EIB, Svetska banka i EBRD odobravaju povoljne kredite sa niskim kamatnim stopama, što znači da je za projekte koji su njima finansirani dobra stopa profitabilnosti, odnosno postoji povraćaj investicije u planiranom roku.

Ako ste propustili