Uskoro i zakon o kvalifikacijama u Srbiji

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević otvorio je danas sastanak Međuministarske radne grupe za uspostavljanje i implementaciju Nacionalnog okvira kvalifikacija (NOKS).

Tokom sastanka predstavljen je i razmatran predlog nacrta zakona o Nacionalnom okviru kvalifikacija, koji je izrađen od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, odnosno Sektora za razvoj i visoko obrazovanje, a u skladu sa sugestijama operativnih članova Međuministarske radne grupe.

Pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vesna Mandić predstavila je sve odredbe i članove zakona, nakon čega je usledila diskusija.

Predstavnici relevantnih institucija izneli su pozitivne komentare i konstruktivne kritike, koje je Vesna Mandić uvažila.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Ministarstva privrede, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Privredne komore Srbije, Nacionalne službe za zapošljavanje, Unije poslodavaca Srbije, Saveta za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Nacionalnog prosvetnog saveta, Konferencije univerziteta Srbije, Konferencije akademija strukovnih studija Srbije, Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost i Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Nakon razmatranja sugestija predstoji javna rasprava o ovom zakonskom rešenju, u skladu sa daljim procedurama potrebnim za usvajanje novog zakona, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Ako ste propustili