UN vidi „etničko čišćenje“ u Mjanmaru

Bezbednosna operacija koja se odnosi na muslimane Rohingia u Mjanmaru „čini se primerom etničkog čišćenja“, kaže šef UN za ljudska prava.

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Zeid Raad Al Hussein pozvao je Mijanmar da okonča „okrutnu vojnu operaciju“ u državi Rakhine.

Više od 313.000 muslimana Rohingia pobjeglo je u Bangladeš, jer je tamo izbilo nasilje 25. avgusta kada su militanti Rohingje napali policijske položaje u severnom rahine, ubivši 12 vojnika.

Vojska kaže da odgovara na napade militanata Rohingje i negira da cilja na civile.

Zeid Raad Al Hussein rekao je da sada trenutno nemože totalno oceniti situaciju jer Mjanmar odbio pristup istražiteljima za ljudska prava, ali je rekao da su UN primili izvještaje i satelitske snimke snaga bezbjednosti i lokalne milicije koje spaljuju sela Rohingia i ubistvima.

Izvor: Beogradske vesti,BBC,News Asia i ostali strani mediji

Next Post

Izložba „Nauka krоz zabavu“ u SANU

Пон сеп 11 , 2017
Danas u Galеriјi naukе i tеhnikе SАNU (Đurе Jakšića br. 2) u 18 časоva, bićе оtvоrеna izlоžba „Nauka krоz zabavu“ u оrganizaciјi Instituta za fiziku, Univеrzitеta u Štutgartu, Galеriје naukе i tеhnikе SАNU i Cеntra za prоmоciјu naukе. Izlоžba „Nauka krоz zabavu“ prеdstavićе оsamnaеst јеdnоstavnih naučnih еkspеrimеnata. Izlоžba је namеnjеna […]