Trend

Uhapšena jedna osoba zbog zloupotrebe položaja i poreske utaje

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su pripadnici policije uhapsili D. S. (1970) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba položaja odgovornog lica i poreska utaja.

Akcija hapšenja je izvedena u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu i Poreskom upravom iz Čačka.

Sumnja se da je D. S., kao odgovorno lice firme „SD trans“, tokom 2018. i 2019. godine, u više navrata podizao novac sa računa ove firme kako bi izazvao blokadu tekućeg računa i onemogućio poverioce da naplate svoja potraživanja.

On je, kako se sumnja, novac podizao na ime fiktivno sačinjenih računa izdatih od jedne firme za usluge točenja i preuzimanja goriva, koje nije izvršeno.

Na ovaj način, on je sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist, a poverioce oštetio za 77.585.074 dinara.

Takođe, osumnjičeni je umanjio porez na dobit pravnih lica i porez na prihod od kapitala za 2018. i 2019. godinu za firmu „SD trans“, čime je oštetio budžet Republike Srbije za 25.329.234 dinara.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadležnom tužilaštvu, navodi se u saopštenju