Trend

U Srbiji dvanaest osoba zaraženo koronavirusom

Foto:ilustracija/pixabay

Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u Srbiji do 8 časova registrovano ukupno 12 potvrđenih slučajeva COVID-19.

U saopštenju se navodi da je danas, 11. marta, do 8 časova, u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano ukupno 130 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od poslednjeg izveštaja do 8 časova, testirani su uzorci 13 osoba od kojih je bilo sedam pozitivnih i šest negativnih na novi koronavirus.

Od sedam novih slučajeva, pet je povezano sa dve ženske osobe za koje je juče utvrđeno da su pozitivne nakon direktnog kontakta sa državljankom strane zemlje koja je nedavno boravila u Srbiji, a za koju je utvrđeno da je pozitivna na COVID-19 nakon povratka u državu gde joj je prebivalište.

Preostala dva slučaja su potvrđena nakon njihovog boravka u i kontakata sa osobama u inostranstvu (Italija, Nemačka).

Ministarstvo zdravlja apeluje na građane i podseća na značaj lične odgovornosti u ovakvim situacijama jer je ovim primerom potvrđeno da su pojedinci olako shvatili upozorenja i preporuke struke da kad imaju simptome ne idu u zatvorene prostore i među ljude.

Time se mogućnost širenja virusa samo uvećava, budući da jedna osoba sa simptomima ostvari i do 50 kontakata u takvim uslovima, pa ne ugrožava samo svoje, već i zdravlje drugih.

Zato je od izuzetne važnosti da se poštuju preporuke struke, da se ne shvataju olako njihova upozorenja o praćenju simptoma i odgovornom ponašanju svakog pojedinca, ističe se u saopštenju.