Sveti Patrik -Zaštitnik Irske

Sveti Patrik je zaštitnik Irske,inženjera, ljudi koji se boje zmija.

Rođen je oko 385. godine u Škotskoj, koja je tada stajala pod rimskom vlašću i dobrim delom bila romanizirana. Roditelji su mu bili hrišćani. Otac mu je bio đakon, a u starosti verovatno je postao i sveštenik.

Patrik nije bio naklonjen veri a kada je imao 16.godina oteli su ga irski gusari i prodali ga kao robu u Irskoj. Nalazeći se tada u ropstvu gde je radio za gazdu kao pastir počeo se moliti Bogu. Nakon 6.godina čuo je glas da će biti oslobođen.

Pobegao je od svoga gospodara i vratio se kući u Britaniju. U Galiji, u gradu Okseru pod upravom tamošnjeg episkopa sv. Germana spremio za sveštenstvo. Bio je najpre rukopoložen za đakona.

Prema legendi, u snu mu se obratio jedan Irac koji mu je pružio pismo u kojem je pisalo:„Molimo te, vrati se i budi opet s nama!” Patrik je to shvatio kao Božji poziv. Tražio je da ide u Irsku ali ga episkop nije hteo poslati ipak papa Celestin I ga posle nekog vremena postavlja za episkopa u Irskoj.

Zahvaljujući Patriku kraljevska porodica prihvatila je hrišćanstvo a irski narod je sledio njih. Irska je, zahvaljujući njemu, jedno od retkih zemalja gde je hrišćanstvo prihvaćeno bez prolivanja krvi.

Uveo je monaštvo u Irsku. Irski monasi kasnije će odigrati veliku ulogu ne samo u Irskoj već i po Evropi. Bilo je mnogo duhovnih zvanja, posebno kod mladih Iraca oba pola. Nailazio je i na probleme u misionarenju, posebno kod druida, starih keltskih paganskih sveštenika. Tako je jednom bio 15 dana zatvoren sa svojim saradnicima i tek na intervenciju vrlo uticajnih prijatelja, oslobođen je. Patrik je formirao eparhije koje su se poklapale s područjem pojedinih plemena. Svoje episkopsko sedište Patrik je osnovao u Armaghu u Alsteru, a tamo i danas stoluje irski kardinal primas. Patrik se proslavio i kao čudotvorac, a dokazao se i u proricanju budućih događaja.

O Patrikovoj ličnosti i životu ispredane su bezbrojne priče i legende. Po jednoj od njih proterao je sve zmije i ostale otrovne životinje iz Irske. Danas u Irskoj gotovo da nema guštera, zmija, gmizavaca, čak ni šišmiša. Pokušaji da se u Irskoj nastane te životinje su više puta propali.

Umro je 461. godine, kod irskog grada Douna.

Foto:pixabay

Ako ste propustili