Sredstva EU na raspolaganju srpskoj poljoprivredi

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Evropska komisija odobrila Srbiji IPARD program za period od 2014. do 2020, u ukupnom iznosu od 175 miliona evra.

U saopštenju se navodi da je cilj akreditacije strukture za sprovođenje programa dobijanje odobrenja da se sredstva namenjena poljoprivredi i ruralnom razvoju iz fonda pristupne pomoći koriste na programom propisani način.

S obzirom na to da je jedan od ključnih ciljeva Ministarstva i akreditovana, aktivna i funkcionalna Uprava za agrarna plaćanja (UAP), koja će biti stub poljoprivrednog razvoja u Srbiji, aktivnost usmerena ka ovoj liniji finansiranja bila je i jedan od prvih poteza Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, formiranog pre 35 dana.

Privremeno odbijena akreditacija, o čemu je Ministarstvo obavešteno 8. avgusta 2016. godine u dokumentu o zapažanjima i preporukama revizije Evropske komisije, koja je obavljena od 23. maja do 1. juna 2016. godine, tretirana je kao prioritet, što je podrazumevalo najbržu moguću pripremu odgovora na date preporuke i rad na otklanjanju konstatovanih nedostataka.

Po prijemu preporuka, Ministarstvo je odmah formiralo tim koji se bavi analizom blokirajućih faktora, konstatovanih prilikom procesa revizije.

Tim je sačinjen od IT stručnjaka, građevinskih inženjera, kadrova CIP-a i Građevinske direkcije Srbije, a ima za zadatak eliminisanje problematičnih aspekata, IT konfigurisanje i bezbednost sistema, kao i selekciju neophodnih kadrova koja je u toku.

U međuvremenu, resorno ministarstvo je obezbedilo i novac za kompletno finansiranje svih ovih aktivnosti, koje imaju za cilj da obezbede odobrenje akreditacije prilikom naredne revizije Evropske komisije.

Ministarstvo je odlučno da istraje u nameri da postigne evropski nivo standarda u poljoprivredi i omogući servis poljoprivrednicima i svim relevantnim činiocima sa kojima sarađuje, a koji se ogleda pre svega u pristupu potrebnim resursima – znanju, kadrovima i finansijskim sredstvima.

Srbija je poljoprivredna zemlja i Ministarstvo će učiniti sve što je potrebno kako bi kvalifikovalo ovu temu kao centralnu društvenu temu.

Pisanje medija povodom svega navedenog jeste rezultat nedostatka tačnih, potpunih i aktuelnih informacija, a ne zlonamernosti i potrage za još jednim udarnim naslovom.

Poljoprivreda je logično opredeljenje i glavni posao Srbije, prema kojem bi svi, pre svega, trebali da se postavimo odgovorno.

Ministarstvo se neće baviti krivicama i senzacijama i neće trošiti vreme na prošlost, već konstatovanjem činjeničnog stanja, rešavanjem problema i pripremom novih projekata koji su u službi aktivnog razvoja.

Jedan od prioriteta jeste i budžet od 175 miliona evra iz IPARD programa, koji je i te kako dostižan.

Znamo sve šta treba da se uradi i uveliko radimo na tome, a o preciznim rokovima izjasnićemo se kada oni budu izvesni.

Ministarstvo je ovom prilikom uputilo poziv medijima, kao i svim aktivnim činiocima u poljoprivredi da u Ministarstvu prepoznaju konstruktivnog partnera, koji je spreman da sluša, razume i deluje u skladu sa strategijom i jasnim ciljevima za modernu i uspešnu Srbiju na evropskom putu, dodaje se u saopštenju.

Ako ste propustili