Trend

Srbija uputila oštar protest Hrvatskoj

Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Vlade Republike Srbije Nemanja Stevanović pozvao je danas na razgovor otpravnika poslova Ambasade Hrvatske radi izricanja oštrog protesta zbog reakcije Ministarstva spoljnih i evropskih poslova te zemlje povodom otkrivanja spomenika heroju JNA Milanu Tepiću.

Stevanović je naglasio da je sramno to što zvaničnici Hrvatske, koji veličaju ustaštvo i zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata, podstiču antisrpsku histeriju i grubo krše osnovna ljudska prava u 21. veku, protestuju zbog heroja Tepića, koji za Srbiju predstavlja oličenje časti i morala.

Korišćenje otkrivanja spomenika majoru Tepiću za obnavljanje optužbi protiv Srbije za „oružanu agresiju“ ne samo da je u pravnom i istorijskom smislu potpuno neosnovano, već i krajnje licemerno, podvukao je državni sekretar.

U razgovoru je izražena posebna zabrinutost zbog činjenice da Hrvatska nije napravila nikakav ozbiljniji pomak u distanciranju od rastućeg trenda rehabilitacije nacizma i revizije istorije.

Između ostalog, to uključuje podizanje spomenika ustaškom teroristi Miru Barešiću, osuđenom za ubistvo jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj i postavljanje table sa nacističkim pozdravom „Za dom spremni“ u Jasenovcu, najvećem stratištu gde je ubijeno više od pola miliona Srba, Jevreja i Roma.

Dodatnu zabrinutost Ministarstva spoljnih poslova Srbije izaziva činjenica da se napadi i uvrede iz Hrvatske na račun Srbije i srpskog naroda u celini pojačavaju u vreme kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić javno izrazio opredeljenost za sveobuhvatan razvoj dobrosusedskih odnosa sa tom zemljom.

Izvor: Vlada Srbije