Srbija na šestom mestu u Evropi po starosti stanovništva

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić-Dejanović izjavila je danas da je prosečna starost stanovništva u Srbiji približno 43 godine, a da je naša zemlja na šestom mestu u Evropi po starosti stanovništva.

Đukić-Dejanović je na konferenciji „Ka boljoj demografskoj budućnosti Srbije“, održanoj u SANU, istakla da zbog negativnog prirodnog priraštaja, ali i migracija, Srbija godišnje izgubi grad veličine približno 36.000 stanovnika.

Ona je ukazala na to da godišnje u Srbiji mesto prebivališta promeni 130.000 stanovnika, da se češće sele žene i to starosti oko 33 godine, a da godišnje zemlju napusti 15.000 stanovnika.

Prema njenim rečima, čak 18,7 odsto stanovništva danas je starije od 65 godina, prosečna starost je 42,7 godina, što nas svrstava na šesto mesto u Evropi po starosti stanovništva.

Đukić-Dejanović je istovremeno podsetila na to da je 2008. godine urađena Strategija podsticaja rađanja, dodajući da će ona u ovoj godini biti revidirana.

U okviru aktivnih mera za povećanje rađanja, kako je ukazala, RFZO je potpisao ugovor sa pet državnih i 11 privatnih klinika za vantelesnu oplodnju, gde će moći da se obavi do 4.300 procesa.

Izvor: Vlada Srbije

Ako ste propustili