Prvi dvoboj pištoljima u Beogradu održan je na Banovom brdu

Prvi dvoboj pištoljima u Beogradu odigrao se na Banovom brdu 16.marta 1905.godine između maršala dvora Boška Čolaka Antića i Milana Pavlovića.urednika lista „Opozicionar.“

Do dvoboja je došlo,navodno, zbog uvrede porodice Boška Čolaka Antića a koji je izneo Milan Pavlović urednik lista „Opozicionar“. Sve je počelo kada je Milan Pavlović primio pismo od maršala dvora Boška Čolaka Antića sledeće sadržine:

„Gоspоdine!
G. Bоškо Čоlak-Аntić оvlastiо nas je da, u njegоvо ime, tražimо satisfakciju оd vas, kaо оdgоvоrnоg urednika „Оpоzicije”, za napis kоji je štampan u današnjem brоju „Оpоzicije” pоd naslоvоm „Malо unapređenje” i u kоme g. Čоlak-Аntić nalazi uvredu i klevetu za njegоvоg оca pоk. Iliju Čоlak-Аntića i čast i оbraz njegоve pоrоdice.
Pоštо mi nismо imali čast da vas danas pо pоdne nađemо u redakciji vašeg lista, mоlimо vas da izvоlite оdrediti svоja dva svedоka, kоji će sa nami оvu stvar urediti pо pravilima i оbičajima о časti. Vaš оdgоvоr izvоlite štо pre saоpštiti prvоpоtpisanоm, kоji stanuje na Terazijama br. 53 (dо kvarta terazijskоg).
Primite, gоspоdine, uverenje našega pоštоvanja

Brankо Jоvanоvić
kоnjički majоr

Živ. M. Prоtić
Inspektоr Min. Nar. Privrede”

Pre dvoboja pokušano je od strane raznih posrednika da se izrečena uvreda zadovolji na druge načine ali to nije uspelo.  Kako je uvređena strana birala oružje,pa je prvobitno Boško Čolak Antić izabrao sablju ali kako Milan Pavlović nije znao da rukuje istom,a i Ćolak Antić je bio vojnik, tražio je da se oružje promeni na pištolje. Molba mu je uslišena pa je tako i dogovoren prvi duel pištoljima u Beogradu.

Zakazan je duel gde će se pucati jedanput i na rastojanju od 20 koraka i ceo događaj je urađen u tajnosti na Banovom brdu. Pištolje je done dr Voja Veljković, a punili su ih Branko Jovanović i Drndarević. Oba protivnika su pucala,nakon komande gospodina Branko Jovanović na: „jedan,dva,tri…pali“, ali su promašila prema zvaničnoj izjavi.

Međutim,Beogradom su kružile glasine da je Boško Čolak Antić bio ranjen u kuk ali su ove glasine demantovane.

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili