Protestna nota Barbadosu povodom priznanja nezavisnosti Kosova

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije uputilo je danas protestnu notu Ministarstvu inostranih poslova i spoljne trgovine Barbadosa, u kojoj se navodi da je sa zaprepašćenjem primljena vest o odluci Barbadosa da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost takozvanog Kosova.

“Ovakav nerazuman i neočekivan akt dolazi u momentu kada mnoge zemlje u svetu, od kojih i neki bliski susedi Barbadosa, preispituju i povlače odluke o priznanju takozvane države Kosovo.

Ona svakako neće doprineti postizanju konačnog i obema stranama prihvatljivog rešenja za pitanje statusa Kosova, koje, prema ocenama i onih zemalja koje su bile među prvima koje su priznale nezavisnost Kosova, tek predstoji.

Republika Srbija posebno uvredljivim ocenjuje činjenicu da je odluka o priznanju saopštena na Dan državnosti Republike Srbije – 15. februara.

Ovakva odluka, od države koja je imala nesebičnu podršku Beograda na svom putu ka dekolonizaciji, sa kojom je uspostavila diplomatske odnose još 1977. godine, smatra se kratkovidom odlukom aktuelne vlasti, suprotnom principima međunarodnog prava i stavovima koji su izneti u nedavnim bilateralnim kontaktima predstavnika dveju vlada, a o njenim motivima se može samo nagađati”, navodi se u protestnoj noti.

Next Post

Za novu zgradu "Tiršove" 54 miliona evra

Пет феб 16 , 2018
Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, nakon obilaska Univerzitetske dečje klinike “Tiršova”, da će u izgradnju “Tiršove dva” biti uloženo 54 miliona evra iz kredita Razvojne banke Saveta Evrope. Brnabić, koja je obišla pomenutu zdravstvenu ustanovu sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i direktorom klinike Zoranom Radojičićem, istakla […]