Prepodobni Teodosije Veliki – Teodosije Antiohijski

Rođen je u oblasti Kapadokije, u selu Mogariasi, od blagočestivih roditelja. Kao mladić posetio Simeona Stolpnika, koji ga blagoslovi, i proreče mu veliku slavu duhovnu. S kadionicom, u koju stavi hladno ugljevlje i tamjan, tražaše Teodosije mesto gde bi se nastanio i osnovao manastir, i zaustavi se onde gde se ugljevlje razgori samo od sebe. Tu se nastani i otpoče podvizavati.

Uskoro se sabra oko njega mnogo monaha raznih jezika. Zato on sagradi po jednu crkvu za svaki jezik, te se tako istovremeno služilo i pojala slava Božja na grčkom, jermenskom, gruzijskom itd. No u dan pričešća sva bratija sabirala se u veliku crkvu u kojoj se služilo na grčkom jeziku.

Trpeza je bila zajednička za sve, zajednička i sva imovina, zajednički trud, zajedničko trpljenje a neretko i gladovanje.

Teodosije beše uzvišeni primer života svima monasima, primer u trudu, molitvi, postu, bdenju i u svima hrišćanskim dobrodeteljima. I Bog ga obdari darom čudotvorstva, te mogaše bolne celiti, na daljinu se javljati i pomagati, zverove ukroćavati, budućnost prozirati, hleb i pšenicu umnožavati. Beše mu molitva na usnama danju i noću.

Umro je 529. kada je imao 105 godina.

Foto:Wikipedia

Next Post

47.FEST otvara film "Thе Favоuritе"

Чет јан 24 , 2019
Film koji otvara 47.FEST je „Thе Favоuritе“ koji ima čak 10 nominacija za Oskara i to za: najbоlji film, rеžija , оriginalni scеnariо , glavna žеnska ulоga , spоrеdna žеnska ulоga , mоntaža, kamеra, kоstim, scеnоgrafija. U okviru FEST-a nalazi se i film, sa osam nominacija Oskar , „Vice“ – […]

Ako ste propustili