Preminuo Ljubiša Samardžić – Odlazak Smokija

Legenda jugoslovenskog i srpskog filma Ljubiša Samardžić preminuo je u svojoj 81.godini. Slavni glumac i režiser Ljubiša Samardžić je neko vreme imao problema sa zdravljem pa je tokom prošle godine i primljen u Klinički centar gde je imao operaciju na mozgu zbog tumora.

Rođen je u Skoplju, u porodici rudara koji su radili u rudniku uglja Jelašnica kod Niške Banje. Još u gimnaziji je povremeno radio da bi izdržavao porodicu. Studirao je pravo, a potom je prešao na Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Dobio je stipendiju za studije kod režisera Bojana Stupice. Samardžić je završio Akademiju u Beogradu.

Bojan Stupica mu je pribavio stipendiju Ateljea 212.Pažnju kritike privukao je u: „Prekobrojnoj“ (1962) B. Bauera, „Peščani zamak“ B. Hladnik, „Dani“ Aleksandra Petrovića i „Desant na Drvar“ F. Hadžića.

Za film „Jutro“, gde je tumačio lik mladog partizana suočenog s tragedijama rata, nagrađen je na festivalu u Veneciji. Nagradu Gran pri u Nišu dobio je za ulogu u filmu Veljka Bulajića „Bitka na Neretvi“ 1969. Godine.

Kroz gotovo trideset godina glumio je glavne i veće sporedne uloge u više od sedamdeset filmova različitih žanrova, najčešće u ratnim i komedijama.

Svoje nagrade, diplome i priznanja poklonio je Jugoslovenskoj kinoteci februara 2014. godine.

Ako ste propustili