Prekvalifikacije za posao u IT sektoru

Ministar državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da IT sektor predstavlja jedan od najvećih potencijala naše zemlje, podsetivši na to da je Vlada krajem decembra usvojila Predlog za unapređenje IT sektora.
Brnabić je, na skupu organizovanom povodom sprovođenja ankete koja treba da utvrdi trenutne potrebe IT kompanija za juniore programere, istakla da je ministarski savet za IT, u saradnji sa IT zajednicom, pripremio Predlog projekta prekvalifikacija u neformalnom obrazovanju.

Ona je dodala da je planirano da u ovoj godini kroz taj program prođe 1.000 ljudi, i precizirala da u prvom kvartalu 2017. godine treba da započne pilot-projekat u okviru koga bi trebalo da bude obučeno 100 polaznika.

Cilj programa jeste zapošljavanje polaznika u IT sektoru, ukazala je Brnabić, navodeći da svaki polaznik koji prođe selekcioni test i uđe u 100 najbolje rangiranih dobija vaučer koji izdaje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, sa kojim upisuje željeni kurs.

Ona je rekla da su osnovne ideje programa prekvalifikacije da se potencijalni polaznici rangiraju na osnovu testa talentovanosti i predispozicija koje imaju za IT, pri čemu najbolje plasirani kandidati dobijaju vaučere na osnovu kojih biraju kurs sa liste organizatora obuka.

Prema njenim rečima, obuku pojedinca u najvećoj meri plaća država, uz podršku UNDP, tako što pojedinac plaća participaciju u iznosu od 100 evra, a država finansira vaučer do 1.500 evra po polazniku (svi iznosi navedeni u evrima biće izraženi u dinarskoj protivvrednosti).

Kako bi organizatori IT obuka bili što bolje motivisani da se polaznici kurseva zaposle u IT sektoru, 30 odsto vrednosti vaučera će dobiti samo u slučaju da se polaznik zaposli u IT sektoru u roku od šest meseci od završetka obuke, čime će uticati na smanjenje deficita u IT kadrovima u Srbiji.

U pilot-fazi projekta ceo koncept će biti testiran na četiri organizatora obuka u periodu od šest meseci. U slučaju uspeha, projekat će biti nastavljen uz učešće većeg broja organizatora i 900 polaznika, najavila je Brnabić.

Predstavik „Infostuda“ Stefan Salom iskazao je zadovoljstvo time što su država i Vlada prepoznale značaj IT sektora za razvoj Srbije, posebno što će se početi sa sprovođenjem programa prekvalifikacija talentovanih pojedinaca u junior programere.

„Infostud“, takođe, prepoznaje značaj ovog projekta za IT zajednicu i sa zadovoljstvom ćemo pomoći Ministarstvu u njegovom sprovođenju, kako u davanju informacija koje imamo o tržištu, tako i u prikupljanju informacija od IT kompanija potrebnih za uspešno sprovođenje programa, rekao je Salom.

Rezultati ankete biće dostupni javnosti, bez navođenja imena ispitanika i naziva kompanija, a zarad obaveštavanja javnosti o trenutnom stanju na IT tržištu i potrebama IT kompanija.

Kako bi organizatori mogli što bolje da pripreme svoje obuke sa ciljem da značajno uvećaju šanse polaznika da nađu posao, Infostud je odlučio da pomogne ovom projektu i da putem ankete utvrdi trenutne potrebe IT kompanija za juniorima.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je iz tog razloga uputilo molbu IT kompanijama da što pre, a najkasnije do 31. januara, popune anketu koja se nalazi na sledećem linku: poslovi.infostud.com/IT-prekvalifikacija-srbija, navodi se u saopštenju Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ako ste propustili