Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila je danas konferenciju „Kreativna Srbija: budućnost je kreativna“

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila je danas konferenciju „Kreativna Srbija: budućnost je kreativna“, u okviru koje je predstavljen doprinos kreativnih industrija ekonomiji zemlje, kao i potencijali za njihov dalji rast i uticaj koji kreativne industrije mogu imati na izgradnju nove slike o Srbiji.

Konferenciju organizuje Kabinet predsednice Vlade Srbije, kao prvi korak u pravcu sistemske podrške bržem razvoju ovog sektora.

Brnabić je istakla da je najbolji način da Srbija ide u korak sa 4. industrijskom revolucijom da prepozna svoje potencijale i opredeli se za podršku ekonomiji koja je zasnovana na znanju, inovacijama i kreativnosti.

Iskreno verujem u to da je spoj digitalizacije, kreativnosti i nauke recept za brži razvoj i društva i ekonomije, naglasila je ona.

Predsednica Vlade je na samom početku konferencije obećala da će Vlada Srbije u ovom mandatu raditi na unapređenju poslovnog okvira, kako bi kreativne industrije dostigle puni potencijal i ostvarile još brži rast.

Kako se navodi u izveštaju Svetske banke koji je predstavljen na konferenciji, kreativne industrije u Srbiji predstavljaju veliki ekonomski potencijal – zapošljavaju više od 100.000 ljudi, od kojih je približno 70 odsto između 25 i 44 godina starosti, a veliki broj čine žene.

Ove industrije beleže stabilan rast od 6,4 odsto godišnje u protekle tri godine i ostvaruju prihode od približno 4,7 milijardi evra, što predstavlja 13,5 odsto od nacionalnog BDP-a.

Kreativne industrije su jedna od najbrže rastućih grana ekonomije u Srbiji i doprinose BDP-u više nego pojedini tradicionalni sektori naše ekonomije.

Ukoliko ga podržimo na pravi način, ovaj sektor nam pruža mogućnosti da stvorimo još više visokoplaćenih radnih mesta, podstaknemo razvoj malih i srednjih preduzeća, sprečimo odliv mozgova i podignemo konkurentnost naše privrede, istakla je Brnabić.

Premijerka je naglasila značaj kreativnih industrija u izgradnji pozitivne slike o Srbiji kao kreativnoj, inovativnoj i digitalnoj zemlji, koja je poželjna sredina za domaće i strane talente, a ujedno i atraktivna destinacija za investitore i turiste.

Konferencija je okupila veliki broj stručnjaka iz različitih oblasti kreativnih industrija, poput Lazara Džamića, Ivana Medenice, Tijane Palkovljević Bugarski i Biljane Srbljanović, ali i organizacija kao što su EXIT i Beerfest i kreativnih prostora poput Nove Iskre i Mokrin House.

Učesnici konferencije razgovarali su o nekim od trenutnih izazova i ograničenja sa kojima se suočavaju pojedinci i organizacije koje posluju u ovom sektoru.

Posebno se razgovaralo o nastavku konstruktivnog dijaloga i buduće saradnje privatnog i javnog sektora u cilju unapređenja kreativnih industrija.

U okviru konferencije, kojoj je prisustvovalo više od 250 učesnika, među kojima i ambasadori i predstavnici međunarodnih organizacija i medija, posebna pažnja posvećena je kulturnoj diplomatiji i načinima na koje Srbija može da iskoristi svoje kreativne potencijale za re-brendiranje na svetskoj sceni.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je, u okviru panela o kreativnosti i obrazovanju, istakao da uvođenjem projektne nastave u obrazovni program za 1. i 5. razred osnovne škole, imamo za cilj da podstaknemo razvoj kreativnosti i analitičkog rešavanja problema.

Kroz ovu vrstu obrazovanja naša deca će biti spremna da preuzmu odgovornost i inicijativu i razviju preduzetnički duh, dodao je Šarčević.

Ulaganjem u kreativne industrije i poboljšanje finansijsko-pravnog okvira, reformom obrazovanja, podrškom inicijativama udruživanja kreativaca i kroz slične inicijative, Srbija ulaže u drugačiju budućnost za generacije koje dolaze i omogućava im nove šanse za konkurentno poslovanje i kvalitetniji život.

Izvor: Vlada Srbije

Foto:arhiva/Vlada Srbije

Ako ste propustili