Predavanja ”Petarde nisu igračke” u Zemunu

U Osnovnoj školi ”Majka Jugovića” počelo je prvo u nizu predavanja ”Petarde nisu igračke”, koje će sve do 26. decembra imati priliku da čuju zemunski osnovci.

Ovaj projekat realizuje Savet za bezbednost Gradske opštine Zemun u saradnji sa Policijskom stanicom Zemun, Vatrogasno – spasilačkom jedinicom Zemun, Domom zdravlja Zemun, uz podršku partnera, Misije OEBS u Srbiji i Banke Societe generale.

Predsednik Saveta za bezbednost i sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković naglasio je da predavanje ima preventivni karakter, i da se predavači na prilagođen način obraćaju đacima, objašnjavajući im kakve sve posledice po njihovo zdravlje i bezbednost može da ima upotreba petardi, i koje su zakonske posledice po njihove roditelje, staratelje i punoletne građane u čijem prisustvu deca koriste pirotehnička sredstva.

”Pored ovog predavanja koje je fokusirano na decu, izuzetno je važno da roditelji budu svesni posledica koje može imati upotreba pirotehničkih sredstava. Sam Predlog o izmenama Zakona o javnom redu i miru, svakog punoletnog građanina poziva na odgovornost. Zakon je ovde u službi promene svesti, a ne sankcija i kažnjavanja”, rekao je Janković.

Svake godine tokom pripreme za proslavu Nove godine pojavljuju se ilegalni i legalni prodavci petardi i drugih pirotehničkih sredstava koje deca kupuju i/ili nabavljaju, a zatim ih koriste na nebezbedan način i neretko se povređuju, zadobijajući opekotine i povrede koje dovode do trajnog invaliditeta.

Ovaj Projekat je osmišljen da decu uzrasta nižih razreda osnovnih škola upozna sa posledicama korišćenja, pre svega petardi, i na taj način ih zaštiti od svih neželjenih pojava.

U okviru školskog časa, uz video materijal, policijski službenik, vatrogasac i pedijatar, svako iz svoje nadležnosti pojašnjavali su deci posledice koje mogu nastati od korišćenja petardi, poput, povreda, požara i kršenja zakona.

Kao sastavni deo Projekta osmišljen je štampani materijal i magneti koji savetima štite decu od upotrebe pirotehničkih sredstava.

Kao sastavni deo Projekta osmišljen je štampani materijal i magneti koji savetima štite decu od upotrebe pirotehničkih sredstava.

Izvor:opština Zemun

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili