Poziv za elektronsko plaćanje na portalu eUprave

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije uputila je danas poziv svim bankama, platnim institucijama i institucijama elektronskog novca koje posluju u Srbiji da omoguće plaćanje usluga na portalu eUprava putem elektronskog bankarstva, platnih kartica i ostalih vidova elektronskog plaćanja.

U saopštenju se navodi da bi plaćanje platnim karticama trebalo da bude realizovano u naredna dva meseca, elektronsko bankarstvo do kraja godine, a potom i ostali vidovi elektronskog plaćanja.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović istakao je tim povodom da će elektronsko plaćanje građanima omogućiti da izbegnu odlaske na šaltere banaka ili pošte.

Ovo je važan i veliki korak ka potpunoj digitalizaciji elektronskih usluga. Banke koje se odazovu pozivu i uspostave jedan od modela elektronskog plaćanja, pomoći će nam da građanima omogućimo još veći komfor i uštede u vremenu, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, ideja je da se građanima omogući da administrativne takse za lična dokumenta, produženje registracije ili neku drugu e-uslugu namire u potpunosti onlajn.

Jovanović je napomenuo da će svim zainteresovanim bankama, u skladu sa objavljenom specifikacijom, biti omogućeno da povežu svoje sisteme elektronskog plaćanja sa sistemom portala eUprava, što će korisnicima omogućiti da, pošto pokrenu uslugu, jednostavno odaberu svoju banku i način plaćanja.

Na bankama je da se, u skladu sa poslovnom politikom, opredele koji model elektronskog plaćanja će ponuditi, rekao je on i preneo da očekuje dobar odziv i podršku bankarskog sektora.

Foto:Ilustracija

Ako ste propustili